Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

Invallen bij politicus Irak

Iraakse politieagenten hebben gisteren met steun van Amerikaanse militairen een inval gedaan in de woning en kantoren van de prominente Iraakse politicus Ahmed Chalabi, lid van de regeringsraad.

Chalabi werd vorig jaar nog genoemd als Washingtons keus voor het leiderschap van Irak na de val van Saddam Hussein. Tijdens de huiszoekingen zouden verscheidene arrestaties zijn verricht en documenten en computers in beslag zijn genomen. Journalisten die na afloop van de inval de kantoren van het Iraakse Nationaal Congres, de partij van Chalabi, hebben bezocht, hebben beelden van een grote ravage beschreven. Amerikaanse militairen hebben het gebied rond het woonhuis van Chalabi afgesloten, maar volgens Amerikaanse militaire woordvoerders zouden zij de woning niet hebben betreden.

Chalabi, die de afgelopen weken steeds meer kritiek heeft geuit op de Amerikaanse bezettingsmacht, reageerde verontwaardigd. ,,We zijn vrienden van Amerika. Maar als dit de manier is waarop Amerika vrienden behandelt, dan hebben ze een groot probleem'', zei hij in een reactie op de invallen. Chalabi zei dat hij inmiddels geen enkel contact meer heeft met de Verenigde Staten.

In Washington is ontwijkend gereageerd op het nieuws. De Amerikaanse minister van Defensie, Donald Rumsfeld, zei dat hij ,,niet op de hoogte was dat een inval plaats had, als die al heeft plaatsgehad''. Hij zei dat ,,wat ik ervan begrepen heb, de Irakezen hiermee te maken hebben. U kunt het beter aan hen vragen.''

Eerder deze week werd bekend dat het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie, gestopt is met het overmaken 340.000 dollar per maand aan steun aan het INC. Dat geld is de partij van Chalabi jarenlang verstrekt in ruil voor informatie over vermeende massavernietigingswapens in Irak of voortvluchtige Irakezen. Maar het is al langer bekend dat Washington ontevreden was over de diensten van Chalabi, die 45 jaar buiten Irak heeft geleefd. Hij zou foute informatie hebben verstrekt in ruil voor de versteviging van zijn eigen machtspositie.

Chalabi gold als een belangrijke bron van informatie voorafgaand aan de oorlog in Irak. Zijn `bewijzen' en `belastende informatie' zouden grote invloed hebben gehad op de beslissing om Irak aan te vallen. Chalabi gold als een belangrijke bron van informatie voor de oorlog in Irak. Zijn `bewijzen' en `belastend informatie' zouden grote invloed hebben gehad op de beslissing om Irak aan te vallen. Alom werd verwacht dat Chalabi ook een belangrijke positie zou innemen in het nieuwe bestuur van Irak. Toen dat niet gebeurde en de VS nog altijd in grote moeilijkheden bleken te verkeren in Irak, voerde Chalabi zijn kritiek op.

Opkomst en val: pagina 5

ongeduld fnuiktpagina 7