Film `Zwartboek' verkocht aan VS

De Nederlandse productiemaatschappij Fu Works heeft een buitenlandse koper gevonden voor de film Zwartboek, te regisseren door Paul Verhoeven. Door de verkoop van de internationale rechten aan het Amerikaanse Katapult Film komt de realisering dichterbij van de eerste Nederlandse film die Verhoeven zal maken sinds Flesh and Blood (1985).

Dit hebben Fu Works en Verhoeven gezamenlijk bekendgemaakt tijdens het filmfestival van Cannes, waar de deal gesloten werd. Katapult Film betaalt mee aan het budget van 9 miljoen euro. Deze Amerikaanse sales-agent staat onder leiding van Tomas Mai en Joni Sighvatsson. Die laatste heeft als producent een lang trackrecord met films als Wild at Heart, In Bed with Madonna en The Real Blonde.

Volgens Fu-Worksdirecteur San Fu Maltha is Zwartboek ook in trek bij distributeurs uit Engeland, Frankrijk, Italië en Zwitserland. Het budget van de film is echter nog niet rond. Maltha wil de film onder meer financieren door een commanditaire vennootschap op te richten, een constructie die dit jaar voor het laatst kan profiteren van fiscale voordelen. Als alles rondkomt, zou de film volgend jaar in première moeten kunnen gaan.

Zwartboek is het verhaal van een joodse vrouw die tijdens de Tweede Wereldoorlog als dubbelspion infiltreert bij de Duitse bezetters. Het scenario is van Gerard Soeteman, die al voor zeven films van Verhoeven tekende, waaronder Turks Fruit, Soldaat van Oranje en De vierde man. Voor de hoofdrol heeft Verhoeven Carice van Houten gevraagd, de actrice die eerder speelde in onder meer Minoes en De passievrucht. Ook Halina Reijn en Dolf de Vries spelen rollen in de film die deels Engels en Duits gesproken zal zijn. Verhoeven heeft gezegd dat hij ook Gijs Scholten van Aschat graag een rol wil geven.

De inmiddels 65-jarige Verhoeven vertrok eind jaren tachtig naar de Verenigde Staten waar hij uiterst succesvolle films als Robocop, Total Recall en Basic Instinct regisseerde, en een flop als Showgirls.