Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

FC Volendam in de problemen

Nog zichtbaar opgelucht over de geslaagde ontsnapping aan rechtstreekse degradatie creëerde FC Volendam woensdagavond op bezoek bij Heracles Almelo een nieuw probleem. Na de ruim verloren openingswedstrijd (4-0) van de nacompetitie moet de eredivisionist alweer serieus vrezen voor een afscheid van de hoogste klasse in het betaalde voetbal.

Merkwaardig genoeg vertrouwde Volendam tijdens de uitwedstrijd bij de nummer vier van de eerste divisie op de met afstand meest gepasseerde verdediging van de eredivisie. Op het goed bespeelbare kunstgras van het Polman-stadion trokken de bezoekers zich bij balverlies ver terug op eigen helft.

Nog geen minuut na de openingstreffer koelde Luirink zijn frustraties over de openingstreffer op de benen van vleugelspits Sluijter van Heracles. De middenvelder van Volendam kreeg terecht de rode kaart. Heracles speelde de overtalsituatie goed uit. Zonder Luirink speelt Volendam morgen thuis tegen De Graafschap. Heracles Almelo vervolgt de weg richting mogelijke promotie naar de eredivisie met een uitwedstrijd bij Excelsior.

Vitesse heeft tegen Sparta een belangrijke stap gezet op weg naar handhaving in de eredivisie. De ploeg van coach Edward Sturing won woensdag op het Kasteel het eerste duel in groep A van de nacompetitie: 3-1. Sturing noemde Sparta, de nummer drie van de eerste divisie, vooraf de gevaarlijkste opponent in deze poule. ,,Dus is deze zege heel belangrijk. Het is de start waarop ik had gehoopt.''

Koploper in groep A na een speelronde is VVV. De Limburgers hadden geen enkele moeite met Helmond Sport, dat vorige week vrijdag nog Excelsior van de titel in de eerste divisie hield: 6-0. Bij rust leidden de Limburgers, die in 1997 voor het laatst mochten proberen de eredivisie te bereiken en toen alle zes duels verloren, met 2-0. Beste speler in stadion De Koel was Bernard Hofstede, die drie keer scoorde. Jacobs, Van Loenhout en Jans maakten de overige treffers. VVV speelt morgen uit tegen Vitesse. Sparta gaat naar Helmond Sport.

In groep B deed Excelsior zich in Doetinchem te kort tegen De Graafschap: 0-0. Dat was vooral te danken aan invaller-doelman Wevers van de thuisclub. Hij onderscheidde zich na rust met goede reddingen. Wevers viel in voor de geblesseerde Pool Klak.