Een toegift, Sarkozy?

In nog geen zes weken tijd heeft de nieuwe Franse minister van Financiën Nicolas Sarkozy de Franse farmacieconcerns Sanofi en Aventis tot een fusie gedwongen en de Franse machinebouwer Alstom gered. Maar daarmee is de kous wellicht nog niet af. Wat dacht u bijvoorbeeld van de verkoop van 5 miljard euro aan aandelen van France Telecom?

Het lijkt wellicht niet zo slim om een groot pakket aandelen te plaatsen op een nerveuze markt, maar bij nader inzien valt dat wel mee. Als de staat zijn France Telecom-aandelen tegen de huidige koers verkoopt, maakt hij een winst van 33 procent ten opzichte van de uitgiftekoers van de claimemissie in april. Sarkozy zou daarmee zijn reddingsoperatie voor Alstom kunnen rechtvaardigen.

Bovendien kan de staat de aandelen waarschijnlijk zonder grote korting aanbieden. France Telecom wordt al verhandeld tegen een korting ten opzichte van de gemiddelde koers van de Europese telecomaandelen, op basis van de verhouding tussen koers en kasstroom, voor een deel op grond van de vrees dat een grote partij aandelen boven de markt hangt.

Sarkozy kan wel wat inkomsten gebruiken, want hij moet zijn economische hervormingen financieren. En de Franse nationale schuld is op een niveau van 63 procent van het bruto binnenlands product boven het door de EU ingestelde plafond uitgekomen.

Er zijn echter ook redenen die Sarkozy van een verkoop kunnen weerhouden. De divisie voor vaste telefonie heeft het zwaar te verduren gehad en zal moeten aantonen hoe zij haar positie denkt terug te veroveren. En er is altijd het risico van politieke bijwerkingen als de staat zijn belang verlaagt tot onder de 50 procent. Dat is zorgwekkend, omdat Sarkozy met de vakbonden moet onderhandelen over de voorgenomen verkoop van aandelen in elektriciteitsbedrijf EDF.

Het besluit staat misschien nog niet vast. Sarkozy zal vooral zijn presidentiële ambities niet in de waagschaal willen stellen. Maar hij is ook een opportunist, en hij kan in de verleiding komen de verworven goodwill na Aventis en Alstom te verzilveren. Wees daarom niet verbaasd als hij probeert een hattrick te scoren.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar:

zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld.

    • Mike Monnelly