Defensie stuurt zes Apaches naar Irak

Het ministerie van Defensie stuurt zo snel mogelijk zes Apache-gevechtshelikopters ter versterking van het Nederlandse detachement in Zuid-Irak.

Dat heeft een woordvoerder vanmorgen desgevraagd bevestigd.

Minister Kamp (Defensie) heeft afgelopen woensdag besloten een verzoek van de commandant van de circa 1.250 Nederlandse militairen in Irak, overste R. van Harskamp, ingewilligd. Dit is gebeurd, aldus de woordvoerder, wegens het ,,toenemende aantal incidenten'' in de zuidelijke provincie Al-Muthanna, waarvoor de Nederlandse militairen verantwoordelijk zijn.

Vorige week kwam bij een aanslag in het centrum van de provinciehoofdstad As-Samawah de 36-jarige sergeant Dave Steensma bij een aanslag met een handgranaat om het leven. In de weken daarvoor werden de Nederlandse kampementen in As-Samawah en Ar-Rumaytha met mortiergranaten beschoten. Daarbij raakte niemand gewond. Gisteren hielden Nederlandse militairen opnieuw een Iraakse auto aan waarmee een geïmproviseerde mortieropstelling werd vervoerd.

Eerder al besloot Defensie een zogeheten mortieropsporingsradar naar Irak te sturen. Daarmee kan worden bepaald vanaf welke positie er is geschoten. Met de Apaches hoopt Defensie ook preventief iets te kunnen doen. De helikopters zullen 's nachts patrouilles uitvoeren in de omgeving van de Nederlandse kampementen. Met hun sensoren moeten de toestellen eventuele aanvallers vroegtijdig opsporen.

De zes helikopters en circa honderd bijbehorende militairen zullen worden gestationeerd op de vliegbasis Tallil, waar op dit moment al Nederlandse transporthelikopters staan. De Apaches zullen in etappes van hun basis Gilze-Rijen naar Zuid-Irak worden overgevlogen en daar volgende week arriveren, aldus Defensie. Op dit moment heeft Nederland ook zes Apaches gestationeerd in de Afghaanse hoofdstad Kabul, waar de helikopters vluchten uitvoeren voor de NAVO-stabilisatiemacht ISAF.

De Apaches zullen in Irak blijven zolang dat noodzakelijk is, aldus Defensie. De uiterste uitzendtermijn is op dit moment 15 juli.

Binnenkort moet het kabinet beslissen over een eventuele verlenging van de missie, na de soevereiniteitsoverdracht van de VS en Groot-Brittannië aan de Irakezen op 30 juni.

    • Steven Derix
    • Joost Oranje