Belang Apax in PCM valt lager uit

De Britse investeerder Apax, die kranten- en boekenuitgever PCM overneemt, krijgt een belang van 47,5 procent in PCM, in plaats van de eerder afgesproken 63 procent. Apax houdt wel 52,5 procent van het stemrecht en daarmee de zeggenschap over PCM, de uitgever van onder meer NRC Handelsblad en de Volkskrant.

De verkleining van het belang dat Apax krijgt is het resultaat van de herziening van het bod op PCM dat de investeringsmaatschappij eerder deze week bedongen heeft. Door de tegenvallende resultaten in het eerste kwartaal van dit jaar, verlaagde Apax zijn bod op 63 procent van de aandelen PCM van 800 naar 720 miljoen euro.

Volgens een betrokkene bij de onderhandelingen is het resultaat hiervan dat Apax genoegen moet nemen met een substantieel kleiner belang in PCM. De Stichting Democratie & Media, de huidige meerderheidsaandeelhouder van PCM, houdt nu een groter belang in PCM dan aanvankelijk de bedoeling was. Samen met de twee andere stichtingen, die een klein belang in PCM hebben, houdt Democratie & Media nu 47,5 procent van de aandelen. Gevolg hiervan is dat de opbrengst voor de stichting, aanvankelijk 300 miljoen euro, lager zal uitvallen.

De reden dat Apax toch de zeggenschap houdt over PCM is dat de resterende 5 procent van de aandelen naar het management en het personeel van de uitgever gaan, maar dat Apax het stemrecht over deze aandelen houdt.

Het definitieve contract tussen Apax en de huidige PCM-aandeelhouders – naast de drie stichtingen zijn dat Nationale-Nederlanden, Aegon en NIB – wordt waarschijnlijk dinsdag getekend. Apax won in maart de biedingsstrijd om PCM omdat de investeringsmaatschappij een hoger bedrag bood dan concurrenten als Candover en Providence. PCM heeft een nieuwe eigenaar gezocht omdat de uitgever kapitaal wil aantrekken om de bestaande activiteiten, met name die op het gebied van het uitgeven van educatieve boeken, te versterken door overnames.