Annan en Lubbers bespreken klacht

VN-chef Kofi Annan heeft gisteren in New York gesproken met Ruud Lubbers, hoofd van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR, over de aanklacht wegens seksuele intimidatie die tegen Lubbers is ingediend. Volgens diplomaten stond hun beraad over ,,operationele zaken'' al gepland, maar hebben Annan en Lubbers ook gesproken over de aanklacht en het interne VN-onderzoek hiernaar. Over de precieze inhoud is na afloop niets meegedeeld.

Volgens VN-diplomaten wordt het onderzoek door de UN Office of Internal Oversight Services begin volgende week afgerond. Medewerkers daarvan houden vandaag en maandag nog gesprekken in Genève met betrokkenen en getuigen bij UNHCR, zeggen diplomaten. Daarna dienen zij hun rapport in. Op basis daarvan beslist Annan wat er moet gebeuren.

VN-diplomaten zeggen dat de VN de zaak serieus nemen, alleen al omdat interne onderzoeken tegen VN-topmensen ,,niet erg vaak voorkomen''. Bij de VN is een onafhankelijk onderzoek gaande naar vermeende corruptie bij het olie-voor-voedselprogramma voor Irak. Daarin wordt ook de rol van VN-topman en programmachef Benon Sevan belicht.

Volgens The New York Times heeft Lubbers, aldus de aanklacht, een Amerikaanse UNHCR-medewerkster van in de veertig op 18 december 2003 na een vergadering ,,bij haar achterste gegrepen''. Het incident had volgens de vrouw plaats toen zij met vijf mannelijke stafleden de kamer verliet. Na langdurig overleg met haar collega's besloot zij eind april een aanklacht in te dienen. The New York Times meldt dat zij ook namen van andere vrouwen bij UNHCR heeft genoemd die door Lubbers seksueel geïntimideerd zouden zijn, maar die geen klacht hebben ingediend uit angst hun baan te verliezen.

Lubbers, wiens termijn eind 2005 afloopt, heeft de aanklacht eerder deze week al fel ontkend. Gisteren zei hij dat hij ,,geen tijd en geen wil'' heeft om over de zaak na te denken. ,,Ik doe mijn werk.''