Alle kinderen willen dj worden

Om zijn niewe cd `Just be' te promoten, reisde dj Tiësto gisteren in een speciale trein door Nederland. Onderweg kreeg hij een lintje.

Na stapels awards, een Zilveren Harp, goud voor zijn dvd en de titel Beste Dj ter wereld heeft dj Tiësto gisteren van burgemeester Rutten van Breda een lintje gekregen. ,,In tien jaar tijd ben je op eigen kracht van lokale platendraaier tot 's werelds beste geworden'', prees hij Tiësto, die Officier in de Orde van Oranje-Nassau wordt. Rutten zwaaide de `ongekroonde koning van de dance' later uit op het station. Daar begon de Tiësto Train Tour waarmee de dj zijn cd Just Be lanceerde.

Tiësto, oftewel Tijs Verwest, toerde in een speciale trein van Breda naar Eindhoven, Utrecht en Amsterdam en gaf onderweg optredens weg. Hij werd vergezeld door pers en de ongeveer dertig prijswinnaars van sms- en belwedstrijden van Radio 538 en muziekzender TMF. In een speciale wagon – zonder rookverbod en met bar, televisie en discolampjes in het plafond – werden de passagiers op de tonen van Tiësto's opzwepende muziek vervoerd. Van de dj zelf kregen ze bar weinig te zien. Hij zat in een andere coupé en werd bewaakt door bodyguards. ,,We moeten het doen met de dvd van zijn show in Gelredome die ik uit mijn hoofd ken'', klaagde een meisje.

Tijdens de concerten moesten de prijswinnaars tussen het `gewone publiek' staan. En terwijl Tiësto na de shows in een geblindeerde auto werd teruggebracht naar de trein, volgden de treinpassagiers te voet. Alleen de negentienjarige Floortje Groote Haar uit Driel, winnaar van de VIP-prijs, kreeg een speciale behandeling. Ze werd gisterochtend opgehaald in een limousine en mocht 's avonds eten met Tiësto en zijn crew. Floortje: ,,Hij is de nummer één dj van Nederland en voor mij ook nummer één als man.''

Op de Grote Markt in Eindhoven gaf Tiësto een show van drie kwartier weg aan voornamelijk jonge meisjes en jongens op de schouders van hun vaders en moeders. ,,Iedereen kent me, jong en oud. Vroeger wilden kinderen piloot worden, nu dj'', zei Tiësto later in een van de eersteklas coupés van de trein. De dj staat op de lijst van tweehonderd Nederlanders die in aanmerking komen voor de titel `De Grootste Nederlander'. Denkt hij zelf dat hij een kans maakt? ,,Ik vind het een rare lijst. Je kunt Van Gogh en mij niet met elkaar vergelijken, dat is appels met peren vergelijken'', aldus Tiësto

In Utrecht draaide Tiësto onaangekondigd op het dak van muziekcentrum Vredenburg. VIP Floortje mocht naast hem staan. Het handjevol mensen dat er stond sloeg aan het bellen en al gauw werd het plein wat voller. Utrecht kreeg echter niet de tijd om echt uit te lopen voor de dj. Na één nummer moest Tiësto stoppen. Zijn decibellen verstoorden een pianoconcert.

De treinreis eindigde op station Amsterdam Bijlmer, met een draaisessie naast de Arena. 's Avonds was de release-party van Just be in de Heineken Music Hall. Volgens Tiësto vertelt de titel van zijn nieuwe album iets over zijn levenshouding: ,,Je moet gewoon genieten, geld en carrière zijn niet het belangrijkste.'' Just be is persoonlijker dan de voorgaande albums, meent Tiësto. Voor deze cd, die vanaf vandaag in de winkels ligt, heeft hij voor het eerst alle teksten zelf geschreven.

    • Lotte de Wit