Alcan stoot zijn walserijdivisie af

Het Canadese aluminiumconcern Alcan verzelfstandigt zijn divisie walsproducten, die goed is voor een omzet van 6 miljard dollar (5,1 miljard euro). Alcan stoot daarmee een kwart van zijn omzet af. De verzelfstandigde divisie, die wereldwijd 37 fabrieken heeft, is 's werelds grootste producent van aluminium walsproducten, zoals aluminiumfolie, drankblikjes, drukplaten en aluminiumplaat voor auto's.

Zelf gaat Alcan zich volledig toeleggen op bauxietwinning (de grondstof voor aluminium), primair aluminium (smelting), aluminium verpakkingen en technische producten, waaronder aluminiumtoepassingen voor de luchtvaartindustrie. Alcan houdt daarmee zo'n 20 miljard dollar aan omzet over. Van de 88.000 werknemers gaan er 10.000 mee over naar het nieuwe bedrijf, dat nog geen naam heeft.

De afsplitsing van de walserijdivisie is een gevolg van de overname van de Franse aluminiumproducent Pechiney, waarmee Alcan vorig jaar het grootste aluminiumconcern ter wereld werd, voor het Amerikaanse Alcoa en het Noorse Norsk Hydro. Om goedkeuring te krijgen van de mededingingsautoriteiten, waaronder de Europese Commissie, moest Alcan een aantal bedrijfsonderdelen afstoten.

Het nieuwe bedrijf zal zowel onderdelen van Alcan als het voormalige Pechiney bevatten. Behalve walserijen in Europa, Noord- en Zuid-Amerika en Azië, bevat het nieuwe bedrijf ook een bauxietmijn en drie smelters (waar uit bauxiet primair aluminium gemaakt wordt) in Brazilië. Het bedrijf krijgt beursnoteringen in Canada en de VS en zal worden geleid vanuit de VS.

Voor de Nederlandse onderdelen van Alcan (met bij elkaar circa 1.000 werknemers), waaronder een aluminiumsmelter in Vlissingen, een anodenfabriek in Rotterdam en verpakkingsbedrijven in onder meer Zutphen en Amsterdam, verandert er niets door de verzelfstandiging van de walserijdivisie, omdat zij onder andere divisies van Alcan vallen.

Wel maakte Alcan een week geleden ook al bekend de productie van aluminium spuitbussen af te stoten, waaronder een fabriek in Veenendaal. Dit bedrijfsonderdeel, Boxal, dat tevens fabrieken heeft in Frankrijk en Zwitserland en waar bij elkaar 630 mensen werken, werd voor een onbekend bedrag verkocht aan de Amerikaanse spuitbussenproducent Exal. Deze stap was volgens Alcan eveneens nodig om van de mededingingsautoriteiten toestemming te krijgen om Pechiney over te mogen nemen.