Aanklachten van pedofilie ingetrokken

In Frankrijk is ophef ontstaan nadat onverwacht vrijgepleite verdachten in een pedofilie-affaire niet zijn vrijgelaten. Tijdens de rechtszaak trok de moeder van misbruikte kinderen haar beschuldigingen grotendeels in.

Van de acht verdachten, van wie sommigen al sinds 2001 in de gevangenis zitten, is woensdag na het intrekken van de beschuldigingen slechts één persoon op vrije voeten gesteld. De zeven anderen zijn zonder nadere toelichting van de rechter na de onmiddellijke sluiting van de zitting weer teruggebracht naar hun cel. Het `proces-Outreau', vernoemd naar het Noord-Franse plaatsje waar de strafbare feiten zijn gepleegd, begon drie weken geleden in de rechtbank van het nabijgelegen Saint-Omer. Het wordt maandag hervat.

De wending in het proces, waarin een `pedofielennetwerk' van zeventien, deels vastzittende, verdachten in de beklaagdenbank stond, werd teweeggebracht door M. Delay. Zij is moeder van vier van de mogelijk misbruikte kinderen en is zelf ook verdachte.

Delay herriep haar beschuldigingen aan het adres van dertien van de zeventien verdachten. Juist op basis van haar getuigenissen zijn de dertien in staat van beschuldiging gesteld. Ze hebben steeds ontkend. Een achttiende verdachte pleegde zelfmoord. Delay hield alleen de belastende verklaringen tegen zichzelf, haar man en een bevriend echtpaar uit de buurt staande.

Door de bekentenissen zijn niet alleen de verdachten vrijgepleit, maar komt ook de rechterlijke macht onder vuur. De jonge en nog onervaren rechter-commissaris F. Burgaud wordt verweten zijn inbeschuldigingstellingen te lichtvaardig gebaseerd te hebben op de tegenstrijdige verklaringen van de kinderen van Delay, van haar man en van het bevriende echtpaar en hun kinderen.

Deze zouden allemaal wel degelijk betrokken zijn in een pedofilie-affaire, maar daar met hun beschuldigingen lukraak allerlei bekenden en zelfs onbekenden bij betrokken hebben. Burgaud zou niet hebben opengestaan voor de ontkenningen, omdat hij, aan het begin van zijn carrière, zou hebben willen `scoren'. Ook zou hij zich te zeer hebben laten beïnvloeden door het proces-Dutroux, in het naburige België.

De intrekking van de beschuldigingen van Delay lokte dramatische reacties uit in de beklaagdenbank. Eenstemmig stellen de Franse media vast dat de levens van de nu vrijgepleite verdachten zijn `verbrijzeld' en `verwoest'. Onder druk van de inbeschuldigingstelling zijn sommige verdachten alles kwijtgeraakt: hun partner, het contact met hun kinderen, hun werk, hun huis en bezittingen.