Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Geopolitiek

Wie is in de EU hervormingsgezind?

Nederlandse en Deense leden van het Europees Parlement hebben zich de afgelopen jaren gemanifesteerd als de meest hervormingsgezinde afgevaardigden. Zij steunden het vaakst van allen voorstellen om de bestaande onkostenregelingen van europarlementariërs te versoberen.

Dit blijkt uit een onderzoek van de Campaign for Parliament Reform in samenwerking met de London School of Economics en de Vrije Universiteit van Brussel. In de hervormingsgroep heeft een aantal veelal jonge leden van het Europees Parlement zich verenigd om het functioneren ervan te verbeteren.

Op onderwerpen die van doen hadden met de onkostenvergoedingen is het stemgedrag van de 626 parlementariërs in kaart gebracht. Hieruit komt naar voren dat de leden van de Groenen en de Liberale fractie zich het sterkst hebben uitgesproken voor wijzigingen in de onkostensystematiek.

Het minst hervormingsgezind waren de christen-democraten die de grootste fractie in het parlement vormen. Uitgesplitst naar land kwamen de Nederlanders en de Denen als beste hervormers naar voren.

Opmerkelijk is de score van de Oostenrijkse europarlementariër Hans-Peter Martin. Hij kaartte onlangs in de Duitse boulevardpers het misbruik van de riante onkostenregelingen van europarlementariërs aan. Hij blijkt van de Oostenrijkse afgevaardigden degene die het minst aanwezig was bij stemmingen over voorstellen om wat aan de onkostenregelingen te veranderen.