WAT DOEN DE KINDEREN

Varen,,De wolf sprong op en neer, zodat het pontje gevaarlijk schommelde. Hoera, riep hij, wat geweldig. Stop..., zie Pluk, vaar liever''. Liefhebbers van de boeken van Annie M.G. Schmidt zullen het citaat wel herkennen, het komt uit Pluk van de Petteflet. Zaterdag 22 mei is er vanaf 13u een vaartocht in Rotterdam en de heen- en weerwolf, bekend uit Pluk van de Petteflet, vaart speciaal voor de Annie M.G. Schmidtdag mee. Kaartjes bij boekhandel Donner kosten €2,50 per passagier. Per kind mag er maximaal één volwassene mee.

Inl Boekhandel Donner, Lijnbaan 150, Rotterdam. Tel 010-2175247 of kinderboek@donner.nl of www.donner.nl

Sprinkhanen etenElk jaar, wanneer alle bloemen weer boven de grond komen, vieren de kabouters hun verjaardag. Kinderen en ook hun ouders mogen dat feest meevieren in Kabouterland in Exloo. Ze kunnen insecten prepareren, meelwormen en sprinkhanen bakken en ook eten, knutselen en op zondag fluitjes maken en broodjes bakken met kabouter Hans. Ook is er een markt met kabouterartikelen. Midas Dekkers, schrijver en bioloog, leest op 22 mei om 11u en 14u een voor het Kabouterfeest geschreven verhaal voor. Kabouterland is een van de kleinste dierentuinen en heeft ook een speeltuin.

Kabouterfeest op 22 en 23 mei van 10-17u (tot 16u toegang) in Kabouterland, Zuiderhoofdstraat 11, Exloo. Inl 0591-549843 of www.kabouterland.net. Entree €5,50 p.p. vanaf 2 jaar.

Naar zee gaanVan 20 t/m 30 mei is het de Week van de Zee en langs de hele Nederlandse kust zijn er activiteiten onder het motto: Schatten uit Zee. Er is een site www.weekvandezee.nl waar per regio te zien is wie er deelnemen. Vanuit het Zeeuws Biologisch Museum, Duinvlietweg in Oostkapelle (0118-582620) gaan ze op Hemelvaartdag om 10u korren en zeeschuimen. Zeeschuimen is afgeleid van het Zeeuwse woord schuumen (naar binnen gluren). Met behulp van een sleepnet (kor) wordt een kijkje genomen in het zeeleven. Zondag 23 mei om 11u gaat de strandjutter op zoek naar Schatten uit Zee. Verder o.a. zeemeermineieren zoeken in Museum 't Fiskershúske, Moddergat (Friesland), voor duindetective spelen en natuurfotografie voor kinderen op Nationaal Park Duinen van Texel, dagvlinders en libellen zoeken aan het Kennemerstrand, op garnalen vissen en zeehonden zien op de Waddenzee en speurtocht Schatten van de Maeslantkering in Hoek van Holland. Bij strandpaviljoen Beach End in Noordwijk gaat de labyrintkunstenaar Willem Kuipers op Hemelvaartsdag van 12-17u met zandscheppers een groot labyrint graven op het strand bij de vloedlijn. Jong en oud zijn met schep en stevige schoenen of laarzen welkom bij Beach End, dat ligt aan de laatste afrit van de Koningin Astridboulevard.

Res 071-3648790 of info €5 kinderen t/m 12 jaar en volw €10. Gezinnen: 2 volwassenen met kinderen: €25. De entree is incl labyrint-activiteiten, lunch & drankje.

DansenSpectaculaire circusacts, groovy Kwaito en stampende gumboot dans; het Wereld Kinderfestival trekt tussen 23 mei en 27 juni weer door Nederland en België met twee jeugdproducties uit Zuid-Afrika: Zip Zap Circus en Jomba Junior. Jomba betekent 'sprong voorwaarts' en de 13 jonge multi talenten uit Durban laten een show zien vol spetterende dans en swingende muziek. Zip Zap Circus uit Kaapstad is uitgegroeid tot het beste jeugdcircus van Zuid-Afrika en is ook een thuis voor honderden jongeren uit alle lagen van de bevolking van Kaapstad.

Het Wereld Kinderfestival in Alkmaar, Almere, Amsterdam, Antwerpen, Den Haag, Delft, Groningen, Leeuwarden, Lelystad, Rotterdam, Utrecht en Venlo. Voor inl www.wereldkinderfestival.nl, of de festivallijn 030-2361250.

Hun plekje ontdekkenNiet alleen in Laren stonden rondom 1900 veel schildersezels, ook andere dorpen in Nederland zoals Katwijk, Staphorst en Oosterbeek werden ontdekt door kunstenaars. Ze trokken weg uit de stad om het eenvoudige landleven vast te leggen. De KinderKunstClub van het Singer Museum trekt er ook op uit om die plekjes van toen terug te vinden op woensdag 26 mei.

Ontdek je plekje: schetsen op locatie voor kinderen van 7 t/m 12 jaar op wo 26 mei en zo 6 juni voor 12+ van 14u30-17u v.a. Singer Museum Laren, Oude Drift 1. Kosten €17,50 per workshop. Res en inl 035-539339 of www.singerlaren.ml

Als een kikker springenNog maar 3 maanden en dan beginnen de Olympische Spelen in Griekenland. Wie eerder zijn of haar krachten wil meten, maar dan met dieren, kan in de Rotterdamse Diergaarde Blijdorp meedoen met de ZOOlympics. In het ZOOlympics-stadion kunnen kinderen de records van allerlei dieren proberen te evenaren. Op het parcours moeten ze o.a. springen als een kikker, slingeren als een gibbon en kruipen als prairiemarmottten. Om het nog echter te maken klinkt er ook gejuich en applaus uit de luidsprekers. Er is ook een ZOOlympische route; de tocht gaat langs de ware kampioenen van Blijdorp: de dieren.

ZOOlympics t/m 31 dec in Diergaarde Blijdorp, Van Aersenlaan, Rotterdam. Open dag 9-18u. Toegang kinderen 3 t/m 11 jaar €11,50, vanaf 12 jaar €14,50. Inl 010-4431431 en www.diergaardeblijdorp.nl

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, postbus 8987, 3009 TH Rotterdam of agenda@nrc.nl