Voorkeur theater

Proust 3

Het Ro theater brengt in de Rotterdamse Schouwburg Proust 3: De kant van Charlus, het derde deel uit de toneelreeks naar Marcel Prousts Op zoek naar de verloren tijd. In juni speelt de groep de drie voltooide delen achter elkaar. Volgend seizoen volgt het sluitstuk. Proust 3 gaat over hoofdpersoon Marcels initiatie in de beau monde. Door de verbluffende vorm waarin regisseur Guy Cassiers zijn opus magnum giet, zou je haast vergeten dat het ensemble ook een grote prestatie levert. Werd Eelco Smits als de jonge Marcel in de eerste delen wel erg grondig vastgezet in het decor, in dit deel is hij met zijn afstandelijke verveeld geamuseerde blik, de lome oogopslag en de wulps krullende lippen precies op zijn plaats. Opvallend is dat de rol van Marcel steeds passiever wordt; hij is hier vooral toeschouwer of object van bekoring. Zo nadert hij steeds meer de oudere Marcel (een wederom weldadige rol van Paul R. Kooij) in wiens herinnering deze geschiedenis van ontgoocheling plaatsvindt. Joop Keesmaat als Baron de Charlus en Marlies Heuer als Madame De Guermantes zijn de ideale stemmen der aristocratie. Terwijl de vorm van hun leven en conversatie de volmaaktheid nadert en ons superieur vermaak bieden, raken deze volkomen uitgehold. Achter de hedonistische façade van de homoseksuele De Charlus laat Keesmaat mooi diens wanhoop en de angst voor de val doorschemeren.

T/m 26 juni in de Rotterdamse Schouwburg. Proust marathon: 24-27 juni. Inl. 010-411 8110 of www.rotheater.nl

Die siel van die mier 1

In Siel van die Mier speelt Josse de Pauw een entomoloog die een college geeft over termieten. De Pauw doet zingzeggend verslag van een reis naar Afrika, begeleid door twee muzikanten. De voorstelling is gebaseerd op de roman De plaag van David Van Reybrouck. Langzaam maakt de wetenschappelijke overzichtelijkheid plaats voor verwarring, de orde vervalt in chaos. Het verlies van die verandering is een gebrek aan houvast, de winst is poëzie.

18-19 mei Rotterdamse Schouwburg. 21-22 mei Eindhoven, Plaza Futura. Inl (0032-50) 338850 of www.het-net.be

Bambie 9

Het sprekende mimegezelschap Bambie komt nu met Bambie Negen. Luc Boyer geeft treffend een aap gestalte in een bizarre, wonderlijke voorstelling over de mens die de dierenwereld aan zich wil onderwerpen. De toeschouwers zijn getuige van een operatie met gruwelijke details. Uiteindelijk is de aap het liefste dier. De mens jaagt hem het bos in, maar als de aap alleen achterblijft, moet het dier huilen. Bambie Negen is prachtige mime.

T/m 22 mei Amsterdam, Brakke Grond. 26-27 mei Rotterdam, Lantaren/ Venster. 28-29 mei Haarlem, Toneelschuur.

Stad 2

Jonghollandia uit Eindhoven brengt met de reeks voorstellingen Stad een visie op het leven in de hedendaagse metropool. Ging Stad 1 over de dreiging van het grotestadsleven, Stad 2 is poëtischer. De acteurs spelen in bestaande kantoorgebouwen op diverse locaties in het land. Ze hebben een rustige speelstijl, naturel, en brengen emoties aan de orde als vervreemding, het verlies van de vertrouwde wereld en eenzaamheid.

19-22 mei President Building, Franklin Rooseveltplein 12, Antwerpen. Inl (0032-3) 2389181 of www.zthollandia.nl