VOORKEUR REGIO

BERGEN

Adriaan Roland Holst

`Kan Roland Holst nog?' Die vraag zal aanstaande zaterdag worden beantwoord op een literair programma ter ere van de (her)uitgave van het verzameld werk van de `prins der dichters' Adriaan Roland Holst (1888-1976). In de ruïnekerk in Roland Holsts woonplaats Bergen spreken en lezen onder meer Arjan Peters, Pieter Boskma en Jan van der Vegt, de biograaf van Roland Holst en bezorger van de bij Meulenhoff te verschijnen Gedichten 1911-1976.

Adriaan Roland Holst-middag. Za 22 mei 15-17u. Bergen NH, Ruïnekerk, Raadhuisstraat 1. Inl 020 5533550.

Simeon ten Holt

In de ruïnekerk in Bergen speelt pianist Ivo Janssen op 21 mei een recital met composities van Simeon ten Holt. Op het programma staan onder meer Nathalon, 20 Bagatellen en Soloduiveldans 2.

Aanvang 20u15 uur. Res 072 5894195.

HAARLEM

Vier Zusters Het fotoboek the Brown Sisters lag ten grondslag aan de theatervoorstelling 4 Zusters van De Tijd. Claire Swyzen schreef bij de foto's een tekst en de actrices Chris Thys, Els Dottermans, Mieke De Groote en Antje De Boeck spelen de zusters. De minimale verschuivingen in de mise-en-scène illustreren treffend het voorbijgaan van levens die niet aan een spectaculaire bloei zijn toegekomen. Levens vol vanzelfsprekende welvaart waardoor je je best niet meer hoeft te doen, en later krijg je daar dan spijt van.

21-22 mei Toneelschuur, Lange Begijnestraat 9. Inl 023 517 3900 of www.toneelschuur.nl.

HOORN

Verzamelingen

Samenwerkende musea, gelegen rond de voormalige Zuiderzee, tonen eigenaardige, grappige of uitzonderlijke verzamelingen – van slavenkralen en theepotjes uit de tijd van de VOC in Hoorn tot de gapende houten mannen van Enkhuizen en Spakenburger zilveren doosjes. Deelnemende musea zijn het Westfries Museum in Hoorn, Zuiderzeemuseum Enkhuizen, Nederlands Scheepvaartmuseum Amsterdam, Spakenburgs Museum `t Vurhuus, Jopie Huisman Museum Workum, Gemeentemuseum Elburg, Stadsmuseum Harderwijk en samenwerkingsverband Stichting De Gouden Cirkel.

Vreemde Verzamelingen. O.a. in het Westfries Museum, Rode Steen 1, Hoorn. T/m december, ma t/m vr 11-17u, za en zo 14-17u. Inl: 0229 280022 of www.wfm.nl

UTRECHT

Kinderkoren

De Kleine Zaal en de foyer van Muziekcentrum Vredenburg zijn op 22 mei het schouwtoneel van het Kinderkorenfestival, dat voor de derde keer wordt georganiseerd. De middag wordt gepresenteerd door de Utrechtse zangeres, schrijfster en cabaretière Marijke Boon, die ook met de kinderen zal samenzingen. Het festival duurt van 12 tot 17 uur en is gratis toegankelijk.

Inl www.grachtensmart.nl/festival

Festival aan de Werf Op verschillende plaatsen in Utrecht, met het Neude als hart, vindt deze week het Festival aan de Werf plaats, met beeldende kunst en muziek, maar vooral theater. Onder het motto: `alles van waarde is opblaasbaar' zal God zelve vanavond wederkomen in een opblaasbare gothische kerk, in het muziektheaterstuk Innocencius XL van het Volskoperahuis. In Reiziger in Space dalen Han Reiziger en Eric `Spinvis' de Jong af in het putje van de jaren zestig. In Kouwe kermis bouwen verschillende kunstenaars hun koelkast om tot interactieve kijkdoos, om antwoord te zoeken op de vraag: wat gebeurt er in uw koelkast als de deur dicht gaat?

20-29 mei Neude, Huis a/d Werf, Theater Kikker en elders Inl. (0800) 0230354 of www.huisaandewerf.nl

ZEEWOLDE

Giuseppe Penone

De Italiaanse kunstenaar Giuseppe Penone zal volgend jaar een nieuw kunstwerk maken voor het kunstpark De Verbeelding. Vooruitlopend op die gebeurtenis is in het paviljoen van De Verbeelding een informatieve presentatie ingericht. Penone, die gerekend wordt tot de kunststroming arte povera, toont er o.a. de film Les Chemins de la Main, gemaakt ter gelegenheid van zijn overzichtstentoonstelling die nu te zien is in het Centre Pompidou in Parijs.

Giuseppe Penone, Les Chemins de la Main. Paviljoen de Verbeelding, De Verbeelding 25, Zeewolde. T/m 11 juli, wo t/m vr 11-17u, za en zo 12-17u. Inl: 036-5227037 of www.verbeelding.nl