Voorkeur muziek

Incubus

Moderne hardrock: het lijkt een contradictio in terminis. Toch gaat het Amerikaanse vijftal Incubus, opgericht in 1991, er prat op dat ze iets toevoegen aan een genre dat na de nu-metal van Limp Bizkit en Korn zijn uiterste verkoopdatum behaald leek te hebben. Zanger Brendan Boyd werpt zich op als positief rolmodel met het hart van een beat-poet, en zijn snoeiharde muzikanten doen er alles aan om zoveel mogelijk bliepende robotgeluiden door hun robuuste rifferama-rock te mengen.

23 mei 20u Ahoy, Rotterdam res 0900-2352469.

Pique Dame

Drie speelkaarten brengen veel ellende in Tsjaikovski's opera Pique Dame (Schoppenvrouw). Officier Hermann is verliefd op een onbekende vrouw. Haar moeder, `de Schoppenvrouw', kent het geheim van drie winnende kaarten, dat Hermann haar wil ontlokken. Daarmee stort hij zichzelf en zijn geliefde in de dood. Nikolaj Alexejev dirigeert 23 mei het Radio Symfonie Orkest in een concertante uitvoering met o.a. Vitali Taraschenko (Hermann) en Galina Gorchakova (Lisa) e.a.

23 mei 14u15 Vredenburg, Utrecht res 030-2314544.

Eschenbach

De Duitse dirigent Christoph Eschenbach is sinds 2003 chef-dirigent van het Philadelphia Orchestra. Met zijn orkest, dat wereldberoemd werd onder de leiding van de Amerikaan Eugene Ormandy, maakt Eschenbach nu zijn eerste Europese toernee. In het Amsterdamse Concertgebouw speelt het orkest een programma met werken van Schönberg en Mahler (Eerste symfonie). Maandagavond volgt een concert met Sjostakovitsj' Tiende symfonie en het Vioolconcert van Brahms, met Gil Shaham als solist.

Res 020 6718345.