Voorkeur Film

Anything Else

Anything Else is Woody Allens beste film en een kruising tussen Broadway Danny Rose en Annie Hall. De hoofdrollen zijn niet meer voor Allen en Diane Keaton, maar voor Jason Biggs en Christina Ricci. Biggs, bekend uit de American Pie-reeks, speelt Jerry Falk, een soort Woody Allen. Hij heeft dezelfde nerveuze tics en bezoekt, ook al is hij pas 21, de psychiater. Jerry wordt verliefd op Amanda (Christina Ricci), een narcistische actrice met anorexia. Allen zelf speelt David Dobel, de mentor van Jerry. Anything Else is vooral een sombere film. De joodse komiek Dobel is een onaangenaam figuur die constant waarschuwt voor het toenemende antisemitisme. Het lieflijke New York uit Annie Hall en Manhattan heeft plaatsgemaakt voor een agressieve stad, waarin woede constant onder de oppervlakte broeit. Allen, de regisseur, maakt in Anything Else nog meer indruk dan Allen de scenarist. De beeldcomposities en het licht van cameraman Darius Khondji zijn geraffineerd en uitgebalanceerd. En zoals altijd bij Allen is de muziekkeuze zowel nostalgisch als symbolisch: Easy to Love, The Way You Look Tonight en There Will Never Be Another You.

Regie: Woody Allen. Met: Jason Biggs, Christina Ricci, Woody Allen, Danny DeVito, Stockard Channing. In: The Movies, Amsterdam, Babylon, Den Haag, Cinerama, Rotterdam.

Les Invasions barbares

Les Invasion barbares van de Frans-Canadese regisseur Denys Arcand is op te vatten als een vervolg op zijn Le Déclin de l'empire. De vriendengroep uit Le Déclin is ouder geworden en heeft zijn jaren-zestig-illusies grotendeels verloren. Alle is-men hebben ze afgewerkt, met geen ervan hebben ze de wereld verbeterd. Ondanks alle treurnis over le condition humaine is Les Invasions barbares een rijke, zeer geestige film vol prikkelende gedachten.

Regie: Denys Arcand. Met Rémy Girard, Stéphane Rousseau, Marie-Josée Croze, Dorothée Berryman, Louise Portal. In meer dan 14 theaters.

Van Fanfare tot Spetters

Een boek van Hans Schoots is voor het Filmmuseum uitgangspunt voor de programmering in mei en juni: Nederlandse films van 1949 tot 1980 - gemarkeerd door twee van de opmerkelijkste films, Fanfare (1958) van Bert Haanstra en Spetters (1980) van Paul Verhoeven. Het programma is opgedeeld in drie tijdvakken: elke twee weken een nieuw decennium. Uit de jaren vijftig zijn het Nederlandse speelfilms, de jaren zestig de nieuwe Filmacademie en uit de jaren zeventig zijn het o.m. films van Frans Zwartjes.

T/m 26 juni Filmmuseum Adam.

Ora o mai più

Luchtige komedie over de volwassenwording van de briljante student David ten tijde van de top van de G8 in Genua en een inktzwarte visie op de Italiaanse politiek en misschien wel op de Italiaanse maatschappij als geheel. Regisseur Lucio Pellegrini is er misschien niet helemaal in geslaagd de verschillende gemoedstoestanden van die beide delen aaneen te smeden, maar een interessante film is het zeker.

Regie: Lucio Pellegrini. Met: Jacopo Bonvicini, Edoardo Gabbriellini. In Adam: Rialto. Nijmegen: Lux. Rdam: Lantaren/Venster. Utrecht: `t Hoogt.

The Mother

Karakterstudie van een oudere vrouw en haar egocentrische kinderen. Op basis van het meedogenloos scenario van Hanif Kureishi maakte Roger Michell een fijnzinnige film.

De beklemming van de weduwe May (prachtrol van Anne Reid) is voelbaar. Haar verlossing uit het keurslijf van haar moederschap, dankzij de lichamelijke liefde van de klusjesman Darrin (Daniel Craig), is bevrijdend maar kort. De diepte waarin ze daarna valt is peilloos.

Regie: Roger Michell. Met: Anne Reid, Dansiel Craig, Cathryn Bradshaw, Pter Vaughan. In 7 theaters.