Voorkeur Amsterdam

FOTOGRAFIE

Openluchtexpositie

Voor de tweede keer organiseert het Fotografiemuseum Amsterdam (Foam) een openluchttentoonstelling in het Vondelpark. Het thema van dit jaar, `oase', verwijst naar het park zelf, dat als een oase in de `stadswoestijn' ligt. Aan talloze pas afgestudeerde fotografen vroeg Foam om hun eigen oase in beeld te brengen. Uit de vele inzendingen werden achtentwintig foto's geselecteerd. Deze beelden worden op enorme billboards in het Vondelpark getoond. Deelnemende kunstenaars zijn onder anderen Charlotte Marres, Eline Jongsma, Frank Kok, Ernie Buts, Ward Janssen, Tudor Bratu, Eline Hensen, Samaana Safiruddin, Kathelijn Reijse, Iris den Hamer, Aram Tanis, Holger Kruse en Verena Kaltenbach.

Foam Oase, 28 foto's in het Vondelpark, Amsterdam. T/m 27 juni. Inl www.foam.nl

POP

Angelique Kidjo

Als er één muzikant is die het beste uit de popmuziek van de wereld samenbrengt dan is het deze uit Benin afkomstige zangeres. Behalve haar eigen westafrikaanse wortels leent ze naar hartelust funk, jazz, rumba en salsa voor haar platen. Ze zingt in het Engels, Frans en Afrikaanse talen als Yoruba en Fon. Voor haar laaste cd Oyaya schreef ze 13 nummers in verschillende Caraïbische stijlen, w.o. ska, merengue en calypso.

25 mei 21u30 Melkweg Res 020-5318181.

MUZIEK

Charles Ives

Vijftig jaar geleden overleed de Amerikaanse componist Charles Ives (1874-1954). In het Amsterdamse Concertgebouw herdenkt de Matinee Ives op 22 mei met een programma vol Amerikaanse muziek. Behalve Ives' eigen From the steeples of the mountains en Vierde symfonie, leidt dirigent Zsolt Nagy het Radio Filharmonisch Orkest en Cappella Amsterdam in werken van Carl Ruggles (Angels), My Father Knew Charles Ives van John Adams.

Concertgebouw 22 mei 14u15 res 020-6718345.

KUNST

Open huis

In Pakhuis Wilhelmina houden zo'n tachtig kunstenaars, ontwerpers, fotografen, keramisten, architecten, meubelmakers en andere creatievelingen open huis. De ateliers van de kunstenaars bevinden zich sinds 1988 in het nu gerenoveerde pakhuis. Er zijn een looproute, een presentatie van de deelnemers en workshops voor kinderen.

Open Dagen Pakhuis Wilhelmina, Veemkade 570-596 en Groothoedenveem 2-30 op 22 en 23 mei van 12-19u. Toegang gratis. Inl www.pakhuiswilhelmina.nl

THEATER

Richard III In de nieuwe bewerking door Peter Verhelst voor ZT Hollandia is er van Shakespeares oorspronkelijke Richard III (1597) weinig terug te vinden. De charmante booswicht Richard vecht zich een bloederige weg naar de troon, maar regisseur Johan Simons toont geen dolken. Wel een zakdoekje waarmee de smetvrezende koning (Fedja van Huêt) zich tevergeefs schoonpoetst. Richard wil de wereld verbeteren door hem op te blazen.

20-22 juni Stadsschouwburg, Leidseplein 26. Res 020 624 2311.