Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Tataren herdenken deportatie

In Simferopol op de Krim hebben gisteren 20.000 Krim-Tataren de deportatie van hun volk in 1944 herdacht. Ze eisten bij die gelegenheid de status van autonoom gebied. De Tataren werden op last van Stalin naar Siberië en Centraal-Azië gedeporteerd wegens hun vermeende collaboratie met de nazi`s. Ook een aantal Kaukasische volkeren – zoals de Tsjetsjenen – werden en masse gedeporteerd. De leider van de Krim-Tataren, de vroegere dissident Moestafa Dzjemiljov, zei gisteren dat er sinds de onafhankelijkheid van Oekraïne in 1991 veel goeds is gebeurd, maar dat er nog altijd geen wet is die de Tataren alle rechten teruggeeft die hun onder Stalin zijn afgenomen.