Soldaat VS: bekentenis mishandeling

De eerste Amerikaanse militair tegen wie in Bagdad wordt geprocedeerd wegens mishandeling van Iraakse gevangenen in de beruchte Abu Ghraib-gevangenis heeft vanmiddag schuld bekend aan vier aanklachten.

Soldaat Jeremy Sivits is de eerste van zeven militairen die in verband met de kwestie voor de Amerikaanse krijgsraad moet verschijnen. Hij behoort tot de 372ste eenheid van de militaire politie die verantwoordelijk is geweest voor de bewaking van Iraakse gevangenen in de Abu Ghraib-gevangenis.

Sivits, die wordt verdacht van het nemen van foto's van naakte Iraakse gevangenen die op verschillende manieren worden misbruikt, hangt een straf van maximaal een jaar boven het hoofd.

Vandaag zijn tevens de voorbereidingen getroffen voor het proces tegen drie andere verdachte militairen.

34 mediaorganisaties, waaronder negen Arabische televisiezenders, zijn aanwezig bij het proces. Zij mogen alleen beelden maken. Geluidsopnamen zijn verboden. Internationale groeperingen voor de rechten van de mensen hebben geprotesteerd tegen het feit dat zij zijn uitgesloten van aanwezigheid bij het proces.

Eind deze week zullen de VS nog eens 472 gevangenen die vastzitten in Abu Ghraib vrijlaten. Eerder werden bijna 300 gevangenen vrijgelaten. De Amerikaanse autoriteiten trachten daarmee het probleem van overbevolking in de Abu Ghraib-gevangenis te beperken. Washington heeft ook gezegd het commando over de gevangenissen in Irak meteen na de machtsoverdracht in juni over te willen dragen in Iraakse handen.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft besloten de financiële hulp aan Ahmad Chalabi stop te zetten. Chalabi, de leider van het Iraakse Nationaal Congres (INC) en lid van de regeringsraad, is een Iraakse banneling waarin de Verenigde Staten tot vorig jaar nog een leider van het nieuwe Irak zagen.

Volgens anonieme functionarissen van het Pentagon zal aan de financiële steun van om en nabij de 340.000 dollar per maand een einde komen uit onvrede over de motieven van Chalabi. De Amerikaanse regering zou twijfels hebben gekregen over de waarde van de inlichtingen die in het verleden door Chalabi zouden zijn vertrekt.

Chalabi gold voor de oorlog in Irak als een belangrijke bron van informatie voor Washington. Maar veel van die informatie zou onbruikbaar zijn geweest en Chalabi wordt er nu informeel van beschuldigd enkel uit te zijn geweest op macht.

Formeel heeft het ministerie van Defensie echter verklaard dat het veel dank is verschuldigd aan het Iraakse Nationaal Congres.