Slimmer internet krijgt prijs

Een Amsterdams bedrijf dat surfen op internet slimmer maakt heeft gisteren de Broos van Erp-prijs voor innovatief gebruik van nieuwe media gewonnen. Het bedrijf Backbase heeft een techniek ontwikkeld waardoor het mogelijk is meerdere pagina's tegelijk op het scherm te bekijken.

Gebruikers hoeven niet langer websites pagina voor pagina door te bladeren, maar kunnen willekeurig vensters openen, sluiten, verplaatsen en informatie verversen. Op de website www.backbase.com demonstreert het bedrijf deze techniek onder meer in een virtuele computerwinkel.

De Broos van Erp-prijs is in 1998 ingesteld door het ministerie van Economische Zaken om het zakelijk gebruik van internet te bevorderen. De prijs is vernoemd naar het overleden Kamerlid Broos van Erp (VVD) die zich jarenlang heeft ingezet voor de belangen van het MKB.

De jury prees Backbase gisteren voor de ,,veelbelovende technologie en de gebruiksvriendelijkheid. Het bedrijf heeft ook goede internationale kansen.'' Backbase werd ruim een jaar geleden opgericht door J. Pleiter en G. Kaandorp. Het bedrijf heeft 20 medewerkers, haalt dit jaar een omzet van ruim 1 miljoen euro en boekt volgens Pleiter winst.

Andere genomineerden voor de Broos van Erp-prijs waren dit jaar Nika Productions, Dokter.nl en Hubhop. Nika heeft een dienst ontwikkeld met de naam Timespots. Bezitters van een slimme mobiele telefoon kunnen informatie krijgen over bijvoorbeeld hotels en restaurants in hun directe omgeving. Dokter.nl biedt medische consulten via internet. Hubhop, in januari volledig overgenomen door KPN, verzorgt mobiele toegang tot internet via wifi.