Shell benoemt Amerikaanse in topmanagement

Er zal opnieuw een vrouw zitting nemen in het topbestuur van de Koninklijke/Shell Groep. Het Nederlands-Britse energieconcern maakte gisteren bekend dat de Amerikaanse Linda Cook vanaf 1 augustus lid wordt van het CMD (Committee of Managing Directors) en de leiding neemt over de divisie die verantwoordelijk is voor de verkoop van gas en stroom.

Met de benoeming is het aantal CMD-leden weer enigszins op peil. Shell verloor drie CMD-leden als gevolg van het reserveschandaal dat op 9 januari jongstleden uitbrak: de bewezen olie- en gasreserves in januari bleken ruim 20 procent lager te zijn dan eerder was aangegeven. Bestuursvoorzitter Sir Philip Watts en productiechef Walter van de Vijver werden ontslagen en financieel directeur Judy Boynton kreeg een adviserende functie binnen het bedrijf.

De CMD bestaat momenteel uit de Nederlanders Jeroen van der Veer (de nieuwe topman), Rob Routs (chef olieproducten) en de Brit Malcolm Brinded. De laatste was verantwoordelijk voor de gas en stroom en heeft na het vertrek van Van de Vijver de productiedivisie erbij genomen, de divisie waarvan hij chef zal blijven. Shell zoekt nog een financieel directeur.

Cook werkt sinds 1980 bij het energiebedrijf. Zij is sinds een jaar manager van Shell Canada, een positie die ze kreeg na drie jaar lang de divisie Gas & Power te hebben geleid, waar ze nu dus terugkeert.

In Canada was Cook verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de teerzanden waaruit Shell olie haalt. Eerder dit jaar kwam Shell Canada, dat een eigen beursnotering heeft in Toronto, negatief in het nieuws toen na nieuwe gegevens en onderzoek in december vorig jaar bleek dat het de bewezen gasreserves voor het Sable Offshore Energy Project voor de kust van Nova Scotia aan de Canadese oostkust moest afwaarderen met het equivalent van 63 miljoen vaten olie. Overigens werd de afwaardering gecompenseerd door nieuwe vondsten in Canada van 85 miljoen vaten olie. Ter vergelijking, de bijstelling van 9 januari ging om 3,9 miljard vaten.

www.nrc.nl: dossier Shell