Philips Stadskanaal gaat dicht

De vakbonden willen dat de directie van Philips in Stadskanaal opnieuw gaat praten met overnamekandidaten. Vakbondsbestuurder P. Fortuin van CNV zegt dat er meerdere geïnteresseerde partijen zijn. De Philips-fabriek, waar halfgeleiders worden geproduceerd, zal volgend jaar de deuren sluiten, zo maakte het concern gisteren bekend. De productie wordt overgeheveld naar China.

In januari liep een overname door de speciaal voor dit doel opgerichte onderneming Platin Q uit Maastricht spaak, omdat die de financiering niet kon rondkrijgen. Van de 250 werknemers van Philips Stadskanaal zouden er 200 overgaan naar de nieuwe eigenaar. Fortuin heeft de indruk dat Philips de overname-eisen expres heeft aangescherpt, om een ,,tweede debacle te voorkomen.''

Fortuin sluit niet uit dat er gedwongen ontslagen vallen. ,,Het perspectief op een nieuwe baan in deze regio voor mensen boven de 48 is gering. De helft van de Philips-werknemers in Stadskanaal behoort tot die groep.'' Hij verwacht dat de uitwerking op sluiting van de fabriek immens zal zijn. ,,Philips heeft honderden toeleveranciers, van de plaatselijke bakker tot industriele bedrijven.'' Hij vreest dat er nog eens 250 indirect banen in de regio verdwijnen.

Een woordvoerder van Philips stelt dat het concern twee jaar lang een koper heeft gezocht, maar tevergeefs. Overplaatsing naar China is nu de beste optie. Hij bevestigt dat gedwongen ontslagen niet zijn te voorkomen. ,,Maar de afgelopen drie jaar zijn er 800 mensen afgevloeid in Stadskanaal, van wie slechts enkele tientallen gedwongen ontslag kregen.''