Overname 2,3 mld in biotechnologie

Het Belgische chemie- en farmaciebedrijf UCB neemt het Britse biotechnologiebedrijf Celltech over voor 2,3 miljard euro. Dat hebben beide bedrijven vandaag bekend gemaakt. Met de overname ontstaat een van de grootste biotechbedrijven ter wereld.

Voor UCB is het de eerste grote overname in de 76-jarige geschiedenis van het Belgische familiebedrijf. ,,We zijn altijd op eigen kracht gegroeid'', zei directeur baron Georges Jacobs. UCB heeft zich in de laatste jaren meer en meer toegelegd op de farmacie, zoals ook Nederlandse bedrijven als DSM en Akzo Nobel dat hebben gedaan. UCB produceert onder meer medicijnen tegen allergie en epilepsie.

De belangrijkste reden voor de overname is het medicijn tegen reuma dat Celltech ontwikkelt. Daarvan wordt veel verwacht. UCB heeft de rechten op dat medicijn overgenomen. Mocht UCB een grotere partner zoeken om het medicijn uiteindelijk op de markt te brengen, dan zullen de opbrengsten van de overeenkomst rechtstreeks naar UCB gaan. Verder ontwikkelt Celltech medicijnen tegen kanker en ontstekingsziekten.

Vorig jaar had UCB een omzet van 3 miljard euro, waarvan de helft van de farmatak afkomstig was. Celltech kwam uit op 510 miljoen euro. De overname wordt betaald via bankleningen.