Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Omzet Vendex KBB blijft dit jaar dalen

De winkels van Vendex KBB (Hema, Vroom & Dreesmann, Praxis) draaien dit jaar tot nu toe matig. De omzet bij de warenhuizen van V&D nam in het eerste kwartaal af met 15 procent. De kwartaalomzet van het hele concern blijft stabiel op 1,06 miljard euro, dankzij overnames en uitbreiding van winkels. Maar het resultaat daalde 5 tot 10 procent in vergelijking met vorig jaar.

Vendex KBB publiceert de gegevens, omdat een investeringsconsortium onder leiding van het Amerikaanse Kohlberg Kravis Roberts (KKR) vandaag een definitief bod op Vendex KBB heeft uitgebracht. De lagere autonome groei heeft geen effect op de 15,40 euro per aandeel die de investeerders willen betalen. Beleggers kunnen vanaf komende vrijdag hun aandelen een maand lang aanbieden.

De omzetdaling bij V&D is deels veroorzaakt door sluiting van vijf kleine warenhuizen. Ook de omzet van de Bijenkorf ging 1 procent achteruit, ondanks dat er vorig jaar een vestiging in Maastricht bijkwam. De verkopen bij Hema stegen 1 procent, hoewel de keten meer vestigingen telt dan een jaar geleden. De modezaken, met name M&S, verkochten 3 procent minder.

,,De resultaten bij V&D zijn teleurstellend'', zegt de woordvoerder van Vendex KBB. ,,Maar recente maatregelen hebben geleid tot resultaatherstel.'' Over twee weken maakt het bedrijf winstcijfers bekend. Volgens het bedrijf zijn er geen aanvullende maatregelen nodig. ,,We wachten op het aantrekken van het consumentenvertrouwen.''