OM NAAR UIT TE KIJKEN

THEATER

Wachten op Godot

Nu het variétéduo Mini & Maxi uit elkaar is, hebben Karel de Rooij (Mini,

1 meter 63) en Peter de Jong (Maxi, 1 meter 93) de handen vrij voor de klassieker Wachten op Godot van Samuel Beckett bij het Nationale Toneel. Godot met Mini en Maxi is geen voor de hand liggende combinatie – het duo heeft geen toneelervaring en is juist meester in het woordloze spel – maar Beckett zelf had voor Wachten op Godot altijd al een vaudeville-act voor twee goede clowns in gedachten.

Première 22 mei Koninklijke Schouwburg, Den Haag. Aldaar t/m 26 juni. Inl 0900-3456789 of www.nationaletoneel.nl.

DANS

NDT Hoewel Hans van Manen inmiddels weg is bij het Nederlands Dans Theater, besluit NDT1 het seizoen met een programma rondom de voormalige leider: Grosse Fuge (1971), Compositie (1994), Two (1990), en een videocompilatie van oude uitvoeringen. Huischoreografen Paul Lightfoot en Sol León, die in veel van zijn balletten dansten, maken een kleine nieuwe choreografie, als geschenk aan hun meester, op Façade van Philip Glass. Het programma wordt begeleid door Holland Symfonia.

27 mei t/m 12 juni Lucent, Den Haag. 2 t/m 7 juni Muziektheater, Amsterdam. Inl 070-8800333 of www.ndt.nl

MUZIEK

Dreigroschenoper

Die Dreigroschenoper van Bertolt Brecht is zelden te zien bij een regulier operagezelschap. Bij de première in 1928 werden de rollen gespeeld en gezongen door acteurs en kleinkunstenaars. Opera Zuid brengt de `driestuiversopera' nu wél met voornamelijk geschoolde musical- en operazangers in de regie van de jonge Nederlandse regisseuse Jetske Mijnssen. De gesproken dialogen worden integraal uitgevoerd. De rol van Polly Peachum wordt gezongen door Maaike Widdershoven (bekroond voor haar rol in The Sound of Music). De klassieke bariton Maarten Koningsberger zingt Macheath.

22 mei (Eindhoven), 25 mei (Rotterdam), 27 mei (Utrecht), 29 mei (Maastricht), e.v. Inl 045-5716607 of www.operazuid.nl

POP

The 5.6.7.8.'s

Japanse meidengaragerockgroep speelde een opmerkelijk rolletje in Quentin Tarantino's Kill Bill 1, waarin ze doorspeelden terwijl de ledematen hen om de oren vlogen. Tarantino ontdekte The 5.6.7.8.'s toen hij hun muziek toevallig in een Japanse winkel hoorde. De in lederen catsuits gehulde muzikantes willen de rock & roll verrijken met lawaai en vervorming. Ze zingen over buitenaardse vriendjes en liefde die lijkt op klapkauwgum met fruitsmaak. The White Stripes namen hun garagevriendinnetjes van The 5.6.7.8.'s al eens mee op tournee.

26 mei Vera, Groningen, 27 mei Waterfront, Rotterdam.

BEELDENDE KUNST

Martine Stig

Aan de fotoseries van Martine Stig ligt vaak een vastomlijnd idee ten grondslag. Zo portretteerde ze voor de serie Bloos (2002) meisjes die hevig blozen, en maakte ze voor After (1998) foto's van stellen die zojuist seks hadden gehad. In Museum Jan Cunen is een overzichtstentoonstelling te zien van Stigs werk, met onder meer de recente series D.P.R.K, over Noord-Korea, en Thai Girls, een reeks levensgrote portretten van jonge Thaise meisjes.

Foto's van Martine Stig. Museum Jan Cunen, Molenstraat 65, Oss. 23 mei t/m 15 aug, di t/m zo 12u30-16u30. Inl: 0412-629328 of www.museumjancunen.nl