Oezbeekse opposanten opgepakt

De politieke repressie in Oezbekistan neemt gestaag toe. Gisteren werden vier leden van verboden oppositiepartijen gearresteerd. Daarnaast is de zoon van een zes jaar geleden verdwenen religieuze leider op zijn beurt spoorloos verdwenen.

Een woordvoerder van de verboden partij Erk (Vrijheid) maakte gisteren melding van de arrestaties van drie partijprominenten, onder wie de leider van een regionale partij-afdeling. De man is beschuldigd van het illegaal verbouwen van papaver. Ook een activist van de verboden oppositiepartij Birlik (Eenheid) is opgepakt. Hij is beschuldigd van straatschenderij.

Volgens de Oezbeekse oppositie maken de arrestaties deel uit van een nieuwe golf van repressie in Oezbekistan, die door het regime van president Islam Karimov is ontketend na een aantal zelfmoordaanslagen die eind maart aan 47 mensen het leven kostten.

Sinds maandag wordt de zoon van een in 1998 verdwenen religieuze leider vermist. Obidchon Nazarov verdween indertijd na kritiek op de vervolging van andersdenkenden. Sindsdien is nooit meer iets van hem vernomen. Nu wordt zijn zoon vermist. De man, een taxichauffeur, zei vorige week tegen een Amerikaanse krant dat het regime de zelfmoordaanslagen van eind maart zelf in scène heeft gezet om een alibi te hebben voor de nieuwe golf van repressie.

In Oezbekistan zitten zeker achtduizend mensen om politieke of religieuze redenen gevangen. In het verleden was Oezbekistan nog gevoelig voor Amerikaanse kritiek, maar sinds het begin van de `oorlog tegen het terrorisme' is het land zo'n belangrijke bondgenoot van de VS dat Washington geen kritiek meer uit, met het resultaat dat de repressie toeneemt.