Nominaties Turner Prize zijn bekend

De genomineerden voor de Turner Prize 2004, een van de meest toonaangevende kunstonderscheidingen in Groot-Brittannië, zijn gisteren bekendgemaakt. Kutlug Ataman, Jeremy Deller, Yinka Shonibare en het duo Langlands & Bell zijn de kunstenaars die kans maken op veertigduizend pond (ongeveer zestigduizend euro). Dit bedrag is twee keer zo groot als voorgaande jaren dankzij de sponsoring van Gordon's Gin.

Een opvallende inzending komt van het Londense kunstenaarsduo Ben Langlands (48) en Nikki Bell (44). Tijdens een reis door Afghanistan na de val van het Talibaan-regime in 2001 bezochten zij de bunker die geldt als laatst bekende adres van Osama Bin Laden. Door middel van foto's, digitale animaties en videobeelden van het interieur biedt het duo de toeschouwer de mogelijkheid zich binnen in Bin Ladens bunker te wanen. De installatie The House of Osama Bin Laden was eerder te zien in het Imperial War Museum in Londen.

Een tweede videoinstallatie komt van de Londense Jeremy Deller (38) met zijn inzending Memory Bucket, een verslag van de reis die de kunstenaar door Texas maakte. Kutlug Ataman (41), geboren in Turkije en nu inwoner van Groot-Brittannië, is genomineerd met zijn volgens de jury ,,doordringende en scherpzinnige'' videoinstallaties waarin hij de levens van individuen beschrijft. De enige nominatie die niet bestaat uit videobeelden is het werk van Yinka Shonibare (42). Zijn hoofdloze sculpturen, gehuld in kleurrijke Afrikaanse gewaden, waren de afgelopen maanden te zien in Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam.

De Turner Prize wordt sinds 1984 jaarlijks uitgereikt aan kunstenaars jonger dan vijftig jaar, die werkzaam of geboren zijn in Groot-Brittannië. Vorig jaar ging de onderscheiding naar keramist Grayson Perry. De winnaar van dit jaar wordt op 6 december bekendgemaakt. De genomineerde werken zijn van 20 oktober tot 23 december te zien in Tate Britain.