Korthals onderzoekt `selectie aan poort'

Oud-minister A.H. (Benk) Korthals wordt voorzitter van de Commissie Toelatingsbeleid, een commissie die zich in opdracht van staatssecretaris Nijs (VVD) gaat buigen over selectie aan de poort en differentiatie van collegegeld in het hoger onderwijs. Dat is bevestigd door twee leden van de commissie.

Korthals, partijgenoot van Nijs, heeft zich alleen als parlementariër beziggehouden met onderwijs. Hij studeerde rechten aan de Universiteit Leiden, de universiteit die in september als eerste gaat experimenteren met selectie.

De overige leden van de commissie zijn Winnie Sorgdrager, voorzitter van de Raad voor Cultuur en net als Korthals oud-minister van Justitie, Hans Adriaansens, oprichter van het University College in Utrecht en de Roosevelt Academy in Middelburg, Rob Reneman, oud-president van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen en emeritus hoogleraar fysiologie aan de Universiteit Maastricht, en Johan van Helleman, hoogleraar accountancy aan de Universiteit van Tilburg. Sorgdrager en Reneman waren de afgelopen jaren voorzitter van commissies over verwante onderwerpen, respectievelijk decentrale toelating en topmasters. Adriaansens is bekend voorstander van selectie.

De Tweede Kamer ging vorige maand akkoord met de voorstellen van Nijs om selectie aan de poort en gedifferentieerd collegegeld mogelijk te maken. Hogescholen en universiteiten kunnen nu met voorstellen komen, die door de Commissie Toelatingsbeleid zullen worden beoordeeld. Op grond hiervan komt de commissie eind 2005 met een voorstel voor wetswijziging.

    • Mark Duursma