Koper PCM betaalt 80 mln minder

De koper van kranten- en boekenconcern PCM, uitgever van onder meer NRC Handelsblad en de Volkskrant, heeft de overnameprijs met ruim 80 miljoen euro weten te verlagen tot circa 720 miljoen euro.

Dit verklaart een goed geïnformeerde bron die bij de onderhandelingen betrokken is. PCM en de Stichting Democratie & Media, nu nog meerderheidsaandeelhouder in PCM, willen geen commentaar geven op de verlaging.

De Britse investeringsmaatschappij Apax heeft de overnameprijs met ongeveer 10 procent weten te drukken omdat de interne, eerste kwartaalcijfers van PCM Uitgevers minder goed waren dan verwacht. Onlangs gebeurde dit ook bij detailhandelsconcern Vendex KBB, waar investeerders de overnameprijs met bijna 4 procent verlaagden na tegenvallende kwartaalresultaten. Vendex KBB wordt overgenomen door het Amerikaanse KKR.

De participatiemaatschappij Apax won de biedingsstrijd om PCM, die in maart plaatsvond, mede omdat het de hoogste prijs bood voor PCM. Daarmee troefde de Britse investeerder concurrenten als Candover en Providence af.

Naar verwachting zal volgende week dinsdag de ondertekening van de contracten plaatsvinden tussen Apax en de verkopende partijen. Door de verlaging van de prijs zal de stichting Democratie & Media aanzienlijk minder geld ontvangen. De stichting, die pluriformiteit van de media nastreeft, verlaagt haar belang in PCM tot ongeveer 35 procent.

De eerste kwartaalcijfers van PCM, die het concern niet bekendmaakt, zijn minder goed door tegenvallende resultaten bij de dagbladen en de educatieve uitgaven. Op basis van deze cijfers is de waarde van PCM bijgesteld. PCM is actief op de schoolboekenmarkt met uitgever ThiemeMeulenhoff.

Het afronden van de transactie met Apax heeft langer geduurd dan verwacht. Er waren onder meer obstakels rondom het pensioenfonds van PCM. Die zouden nu zijn opgelost. Ook de centrale ondernemingsraad had meer tijd nodig om een advies voor te bereiden. Hiervoor was adviseur Arie van der Zwan ingehuurd.

PCM heeft een nieuwe eigenaar gezocht omdat het bedrijf kapitaal nodig heeft voor versterking van de activiteiten. Het concern geeft naast dagbladen ook algemene boeken en schoolboeken uit. Om de afhankelijkheid van de dagbladen te verminderen wil PCM de educatieve uitgaven versterken. Daarnaast willen drie van de zes aandeelhouders van hun belang af.

Apax is momenteel ook verwikkeld in de overnamestrijd rondom mediabedrijf Hollinger, dat onder meer het dagblad de Daily Telegraph uitgeeft, met 920.000 exemplaren een van de grootste kranten van Engeland. Behalve Apax aast ook het Duitse Axel Springer, uitgever van Bild, op Hollinger.

    • Mark Houben