Kanye West geeft jeu aan hiphop

Zijn naam spreekt nauwelijks tot de verbeelding, hij loopt rond in een gestreept poloshirt en spijkerbroek, en hij heeft bepaald geen street-credibility. En toch is Kanye West de grootste verrassing die hiphop de laatste tijd heeft voortgebracht. Niet alleen om zijn geweldige debuut-cd The College Dropout, maar ook om zijn manier van optreden, zoals gisteravond bleek in een vol Paradiso.

West lijkt uit het niets gekomen, maar dat is schijn. Hij is producer en al jaren beroemd als de man achter hitsingles van bijvoorbeeld Jay-Z (`Takeover'), Dilated Peoples (`This Way') en Alicia Keys (`You Don't Know My Name'). Net als Missy Elliott en The Neptunes wilde West meer dan alleen werken achter de schermen. Hij wilde een eigen plaat. Dat werd The College Dropout, een cd die klinkt als een muzikale vrijplaats. R&b, soul en hiphop – alles mag, alles kan en alles wordt met liefde ingebed in weelderige instrumentaties en soulvol gezongen commentaren.

Die vrijplaats was gisteravond verplaatst naar het podium van Paradiso. West draafde gretig heen en weer, terwijl om hem heen allerlei mensen meer en minder essentiële klusjes deden. Zo stonden een stuk of twaalf handlangers achter op het podium geamuseerd te kijken naar de inspanningen van West, de dj, organist John Stephens en violiste Miri Ben Ari. Een violiste bij een hiphop-crew – dat was op zich al een primeur. Alsof het spontaan gebeurde, werden de muzikanten beurtelings ingezet. Bij het ene liedje speelde de dj zijn beats, het andere rapte West a cappela, met een enkel accent van het orgel of de prachtige gospel-stem van John Stephens. West speelde niet alleen zijn eigen nummers, maar liep ook in hoog tempo door de liedjes die hij voor anderen maakte – wat een indrukwekkend beeld van zijn hitgevoeligheid gaf. West is niet de beste rapper, daarvoor is zijn dictie wat onvast, maar hij weet hoe hij een nummer extra jeu moet geven: met een kroelende vrouwenstem in het refrein of een stoot strijkers als omlijsting. Vergeleken met de voorgeschreven grimmigheid en het stereotype machismo dat hiphopppers doorgaans aankleeft is de stijl van West een welkome afwisseling. Want welke rapper eindigt nou zijn concert met een nummer als `Mama', een loflied op zijn moeder?

Concert: Kanye West. Gehoord: 18/5 Paradiso, Amsterdam.

    • Hester Carvalho