Jason Biggs

De Amerikaanse acteur Jason Biggs staat nog steeds bekend als de `Pie Guy'. Nu is hij een jonge Woody Allen in diens nieuwe film `Anything Else'.

Jason Biggs acteerde al zo'n vijftien jaar toen hij het deed met een appeltaart en prompt wereldberoemd werd. Biggs schreef geschiedenis in de tienerkomedie American Pie, die in 1999 uitkwam en waarop inmiddels twee vervolgen zijn gemaakt, American Pie II, en American Wedding. In die films liet Biggs zijn geslachtsdeel in de buurt komen van respectievelijk een pot lijm en een scheermes, maar zo memorabel als zijn liasion met de taart werd het niet meer. Biggs heeft zich erbij neergelegd dat hij voor eeuwig met de taart geassocieerd zal worden. Maar de jonge acteur meent dat een mooie carrière niet in de weg staan. Volgens Biggs is Sean Penn tenslotte ook over zijn eerste rol als stonede leipo in Fast Times at Ridgemont High (1982) heengekomen, en is iedereen vergeten dat Robin Williams beroemd werd als `Mork from Ork' in de televiseserie Mork & Mindy. En wie weet nog dat Tom Hanks debuterde in de sitcom Bosom Buddies? Maar Biggs belangrijkste rolmodel is Tom Cruise. ,,You say his name and you immediately think of someone sliding across the floor wearing sunglasses and shorts (in Risky Business). Yet you admire his work in all these other movies.''

Jason Biggs (Hasbrouck Heights, New jersey, 12 mei 1978) wilde al acteur worden toen hij vijf was. Hij speelde vaak in reclames. In 1980 had zijn eerste doorbraak al kunnen komen. Toen stond hij met Judd Hirsch op Broadway in het stuk Conversations With My Father. Maar Hollywood belde niet. Biggs speelde als tiener in soaps en sitcoms, maar ook dat leidde tot weinig. De meeste series werden al na een seizoen van het scherm gehaald. Biggs moest wachten op de taart, die hij daar nog steeds dankbaar voor is.

Na American Pie ging het beter met Biggs, veel beter. Zelfs voor de film uitkwam stroomden de aanbiedingen binnen. Vanzelfsprekend ging het meestal om rollen in flauwe tienerkomedies, maar dat werk reserveerde hij voor de American Pie reeks, al heeft hij wel beloofd dat er geen American Baby, American Mistress of American Divorce zal komen. Biggs vindt zichzelf en de formule al te oud voor tienerfilms. Biggs koos na en tussen de American Pies wel voor Boys and Girls (Robert Iscove), Loser (Amy Heckerling) en Saving Silverman (Dennis Dugan), films waarin hij net als in American Pie teerde op het vermogen zichzelf belachelijk te maken zonder de sympathie van het publiek te verliezen. Zijn belangrijkste dramatische rol speelde hij tot nu toe in Prozac Nation (Erik Skjoldbjerg). Dat Woody Allen juist Biggs uitkoos om het Allen personage na Kenneth Branagh in Celebrity te spelen, lag niet voor de hand. Misschien viel ook Allen voor de lieve belachelijkheid van Biggs.

De jonge acteur is inmiddels al weer bezig een andere oude acteur te imiteren of juist te doen vergeten. Op Broadway speelde hij in The Graduate de rol die Dustin Hoffman in de van Mike Nichols uit 1967 onvergetelijk maakte.

    • Bianca Stigter