Historische voetbalzege in Israël

Bnei Sakhnin heeft de Israëlische voetbalbeker gewonnen. De club, bestaande uit Arabische en joodse Israëliërs, versloeg gisteren in de finale in Ramat Gan voor 35.000 toeschouwers Haipoel Haifa met 4-1. Door de zege mag Bnei Sakhnin volgend seizoen deelnemen aan het toernooi om de UEFA Cup.

,,Dit is het nieuwe Midden-Oosten'', zei voorzitter Mazen Ghnaim van de bekerwinnaar na afloop van het duel, doelend op zijn club. ,,Dit is echte coëxistentie, want wij hebben joodse en Arabische spelers in één team en samen zijn ze één grote familie.'' Volgens Ghnaim laat Bnei Sakhnin zien dat Arabieren ,,een integraal onderdeel zijn van de Israëlische samenleving''.

De zege van Bnei Sakhnin krijgt vandaag veel aandacht in de Israëlische media. De overwinning wordt door The Jerusalem Post als `historisch' omschreven omdat Bnei Sakhnin de eerste bekerwinnaar is met een selectie bestaande uit zowel Arabieren als joden. Ook in andere landen in het Midden-Oosten trok de finaleplaats van Bnei Sakhnin de afgelopen dagen veel aandacht. De finale zelf werd rechtstreeks uitgezonden door televisiestations in onder meer Libanon en Jordanië.

Bnei Sakhnin, dat in competitieverband uitkomt in de hoogste divisie van Israël maar dit seizoen maar net degradatie wist te ontlopen, heeft geen eigen stadion.