Hendriks weg uit bestuur Roda

Nol Hendriks treedt af als bestuurslid technische zaken van Roda JC. De 67-jarige Limburger kiest daarmee voor de gezondheid van zijn vrouw, die ernstig ziek is. Hendriks zal in de maand juli een nier afstaan voor transplantatie. Zijn vrouw komt daardoor sneller in aanmerking voor een donornier. Hendriks heeft dat gisteravond in het NOS-programma Langs de Lijn gezegd.

Het afstaan van een nier om er voor te zorgen dat een familielid sneller wordt geholpen, heet een cross-over. Volgens de Nierstichting is het mogelijk organen op deze wijze te `ruilen'. Vaak willen familieleden patiënten helpen, maar `past' een nier niet wegens een afwijkende bloedgroep. In dat geval wordt gezocht naar een donorpaar waarvan de nier wel past, zodat beide patiënten snel kunnen worden geholpen.

,,Ik ben heel gelukkig en trots dat ik het orgaan kan afstaan'', aldus Hendriks gisteravond. ,,Zeker omdat mijn vrouw nu weer gezond wordt.''

Hendriks was sinds 1981 bestuurslid technische zaken van de Limburgse voetbalclub. Ook was hij huisbankier en financierde hij vrijwel alle transfers. ,,Maar het is geen afscheid'', aldus Hendriks. ,,Ik blijf betrokken bij de club als lid van de raad van commissarissen.''

De ziekte van zijn vrouw, die al vijf jaar sukkelt met haar gezondheid, is een van de redenen waarom Hendriks terugtreedt.

Ook het overlijden van voorzitter Theo Pickée, een zeer goede vriend van de textielmagnaat, speelt mee.

Bovendien wordt Roda JC omgevormd en komt er een directie met daarboven een raad van commissarissen, waardoor Hendriks niet langer kan werken op de manier die hij gewend is.