Geen octrooi voor Unie

Een gemeenschapsoctrooi voor de hele Europese Unie is voorlopig van de baan. EU-ministers bereikten gisteren opnieuw geen akkoord wegens onenigheid over juridische aansprakelijkheid bij vertaalfouten in octrooien. Eurocommissaris Bolkestein (Interne Markt) overweegt zijn voorstel in te trekken. Minister Brinkhorst (Economische Zaken) gaf aan dat Nederland het onderwerp tijdens zijn EU-voorzitterschap komend half jaar niet meer op de agenda zal zetten. ,,Aan een dood paard ga ik niet trekken'', zei hij. Alleen als EU-diplomaten informeel een akkoord zouden bereiken, kan het volgens Brinkhorst alsnog als een hamerstuk naar de raad van EU-ministers. De EU-lidstaten bereikten vorig jaar maart nog een politiek akkoord over een gemeenschapsoctrooi, dat geldt als belangrijk element in de Lissabon-strategie om de EU tot de meest concurrerende economie ter wereld te maken. Het volledige octrooi zou slechts in het Engels, Frans en Duits worden vertaald, terwijl alleen de kern van het octrooi (de `claim') in alle EU-talen moet worden vertaald. Dat maakt octrooien veel goedkoper en daardoor betaalbaar voor het midden- en kleinbedrijf.