Gandhi weigert premierschap

Sonia Gandhi, leider van de Congrespartij die de Indiase parlementsverkiezingen heeft gewonnen, heeft zich gisteren onverwachts teruggetrokken als kandidaat voor het premierschap van India. Met haar beslissing, waarop in India geschokt is gereageerd, geeft Gandhi naar eigen zeggen gevolg aan haar ,,innerlijke stem''.

,,Ik sla deze positie nederig af'', zei Gandhi gisteren tijdens een bijeenkomst van parlementariërs van de Congrespartij. Sindsdien zijn op veel plaatsen in India gewelddadigheden ontketend door teleurgestelde aanhangers van de Congrespartij.

De 57-jarige Gandhi, schoondochter van de vermoorde premier Indira Gandhi en weduwe van de vermoorde premier Rajiv Gandhi, ontkende dat zij zich bedreigd voelde en zei dat zij de post van premier nooit had geambieerd. De vorige week verslagen hindoepartij BJP maakte de afgelopen week steeds meer een punt van het feit dat Gandhi van buitenlandse afkomst is. Ze is in Italië geboren.

De Congrespartij heeft vandaag de voormalige minister van Financiën Manmohan Singh naar voren geschoven als kandidaat-premier. Singh, architect van de succesvolle markthervormingen van begin jaren negentig, zou de eerste sikh zijn die het premierschap van India bekleedt.

Definitief is de kandidatuur van Singh echter nog niet. Voorlopig zijn er nog veel leden die blijven aandringen op de kandidatuur van Gandhi. In een poging haar alsnog op andere gedachten te brengen, heeft een groep oudere leiders van de Congrespartij hun positie binnen de partij opgegeven. Maar Gandhi herhaalde vandaag dat zij blijft bij haar beslissing.

Afgevaardigden van de Congrespartij zullen naar verwachting later vandaag president Abdul Kalam laten weten dat zij voldoende steun hebben voor de vorming van een nieuwe regering.