GALERIESELECTIE

Het landschap

De tentoonstelling Het landschap brengt het werk samen van L.J.A.D. Creyghton, Toon Michiels en Hannes Wallrafen, drie Nederlandse fotografen met heel verschillende invalshoeken. Michiels zoekt in het landschap naar abstracte, grafische elementen, terwijl Creyghton een fascinatie heeft voor beladen plekken, zoals de slagvelden van de Eerste en Tweede Wereldoorlog. De foto's van Hannes Wallrafen worden geïnspireerd door verhalen, bijvoorbeeld die van Gabriel Garcia Marquez.

Foto's L.J.A.D. Creyghton, Toon Michiels & Hannes Wallrafen. 22 mei t/m 19 juni Galerie Hof & Huyser, Bloemgracht 135, A'dam. Di t/m za 13-18u.

Puckey/Frieling

In 1991 ontmoetten Thom Puckey en Gijs Frieling elkaar voor het eerst tijdens het eindexamen aan de Rietveld Academie, waar Frieling student was en Puckey rijksgecommitteerde. De kunstenaars waren door elkaars werk geraakt, maar pas nu exposeren ze samen. In De Praktijk toont Puckey gebeeldhouwde scènes waarin vrouwenfiguren de hoofdrol spelen, en presenteert Frieling zijn rijkelijk met bloemen en planten gedecoreerde schilderijen.

Beelden van Thom Puckey en schilderijen van Gijs Frieling. 22 mei t/m 26 juni in Galerie De Praktijk, Lauriergracht 96, Amsterdam. Di t/m za 13-18u.

Smit/Van Hesteren

De afgelopen anderhalf jaar bezochten de fotografen Marthein Smit en Stephan van Hesteren met regelmatig alle ruim twintig parkeerplaatsen langs de A1. Ze registreerden de seizoensinvloeden op deze plekken, met namen als De Paal, Hackelaar en Jool Hul, en ontdekten dat het gedrag van bezoekers duidelijke patronen vertoonde. Hun foto's tonen een anonieme wereld, een plaats waar gerust wordt, maar waar ook snelle ontmoetingen en louche transacties plaatsvinden.

Foto's van Marthein Smit en Stephan van Hesteren. 20 mei t/m 20 juni in de Melkweg Galerie, Lijnbaansgracht 234a, Amsterdam. Wo t/m zo 13-20.

Ed Pien

De Taiwanees -Canadese kunstenaar Ed Pien roept in zijn tekeningen een bizarre wereld op waarin groteske monsters en demonen leven. De figuren zijn half mens, half dier of hebben meerdere armen en benen. Met deze spoken en demonen geeft Pien uitdrukking aan de angsten en de kwetsbaarheid van de mens, en sluit hij aan bij een eeuwenlange traditie van het uitbeelden van de hel. Op zijn tentoonstelling bij Maurits van de Laar is een reeks langwerpige tekeningen te zien, waarin de figuren in een wervelende dance macabre aan elkaar verbonden zijn.

Tekeningen Ed Pien. 23 mei t/m 20 juni Galerie Maurits van de Laar, Herderstraat 6, Den Haag. Wo t/m za 12-18u.

Otto Egberts

Veel succes behaalde Otto Egberts met zijn houtskooltekeningen, van getormenteerde koppen en uitgewerkte gedachtekronkels. De laatste tijd is hij zich meer gaan toeleggen op het schilderen.

De portretten die Egberts nu maakt, zijn realistischer, maar hebben wel dezelfde directheid als de tekeningen. Nog steeds zijn het geen aangename gezichten die hij vastlegt, maar koppen met psychopatenogen, knobbelneuzen en hazenlippen.

Schilderijen van Otto Egberts. T/m 6 juni MKgalerie.nl, Witte de Withstraat 53, R'dam. Wo t/m zo 13-18u.

En verder

Foto's van John Riddy t/m 26 juni Galerie Paul AndrieSse, Prinsengracht 116, A'dam; installatie van Folkert de Jong t/m 6 juni Upstream Gallery, Kromme Waal 11, A'dam tekeningen van Paul Klemann t/m 19 mei Galerie De Praktijk, Lauriergracht 96, A'dam; sieraden van Iris Eichenberg t/m 24 juni Galerie Louise Smit, Prinsengracht 615, A'dam; foto's van Marike Schuurman t/m 3 juni Galerie Van Kranendonk, Westeinde 29, Den Haag; schilderijen van Stijn Peeters t/m 30 mei Galerie Willy Schoots, Willemstraat 27, Eindhoven; sculpturen & tekeningen van Arjanne van der Spek t/m 20 juni Galerie Rob de Vries, Spaarnwouderstraat 47, Haarlem; video van Julika Rudelius t/m 27 juni in Marres, Capucijnenstraat 98, Maastricht; schilderijen en werken op papier van Lucassen en Roger Raveel t/m 6 juni Galerie Wansink, Neerstraat 76, Roermond; video's van Predrag Pajdic t/m 6 juni Galerie Noname, Hoogstraat 32, R'dam.