Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

FRANKRIJK

Rameau

De Franse componist Jean-Philippe Rameau is en was terecht beroemd om zijn balletmuziek die de elegante gratie van het tijdperk Lodewijk de vijftiende weerspiegelt. Zoals bijvoorbeeld zijn Paladins. Dit `comédie-lyrique-ballet' (1760) dat zelden werd uitgevoerd, is nu in een nieuwe productie in Parijs te zien. Alles is verrassend, komisch, vindingrijk, krankzinnig en kleurrijk in de enscenering van de choreograaf/regisseur José Montalvo die overvloedig en ingenieus van de video gebruikmaakt. De balletten, een geniale mengelmoes van Urban Dance, modern en klassiek ballet en mime, worden kostelijk en dynamisch vertolkt door het gezelschap Montalvo-Hervieu. De grote barokspecialist William Christie dirigeert heel vurig zijn Arts Florissants.

Les Paladins t/m 28 mei in het Théâtre du Châtelet, Parijs, 0033-140282840.

Paul Klee

De dialoog met de natuur blijft voor de kunstenaar een conditio sine qua non, schreef Klee in 1924. Deze behoefte om de diepe waarheid van de natuur en haar metamorfoses te doorgronden, is de leidraad van de expositie Paul Klee et la nature.

Honderd doeken, aquarellen en tekeningen tonen hoe Klee een `onderzoeker van de natuur' wil zijn: zowel van de kleine blaadjes aan een boom als van de sterren van de kosmos. Daarvoor doet hij een beroep op de intuïtie, maar ook op de meetkunde, de algebra en de natuurkunde.

De dertien concepten van de expositie stemmen overeen met zijn theoretische geschriften en zijn onderwijsmethode aan het Bauhaus.

Paul Klee et la nature t/m 20 jun in het Musée d'Art moderne et contemporain, Straatsburg, 0033-388233131.

En verder

Picasso/Ingres t/m 21 juni in het Musée Picasso, Parijs, 0033-142712521; Napoleon et la mer, un rêve d'empire t/m 23 aug in het Musée de la Marine, Parijs, 0033 153656969; Miro en Giuseppe Penone t/m resp 28 jun en 23 aug in het Centre Pompidou, Parijs, 0033-144781233.