Duitsland

Vanessa Beecroft

Aan de ene tafel worden groene dingen gegeten, aan de andere rode. Zestien dames links, zestien rechts, de meesten slechts met volants om enkels, hals en polsen. Het is een van de merkwaardige opstellingen van de in Genua geboren kunstenares Vanessa Beecroft, wier foto's, films en tekeningen in Bielefeld te zien zijn. Niets ontbreekt bij Beecroft zo zeer als de begeerte. Wat deze vleesparades zo orustbarend maakt is niet de genadeloosheid van de naaktheid maar de enorme onlust. Als een casting-agente gaat Beecroft met haar modellen om. Intimiteit is niet bij het concept inbegrepen. Vorm overwint de natuur. Alsof de hel zou losbarsten als iemand de starre patronen doorbrak. Ergerlijk en intrigerend.

T/m 22 aug in de Kunsthalle, Artur-Ladebeck-Str. 5, Bielefeld. Dag 11-18u, za va 10u, wo tot 21u. Inl 0049-5213299950-0 of www.kunsthalle-bielefeld.de

Teresa Margolles

De Mexicaanse Teresa Margolles mengt water waarin lijken zijn gewassen met cement en maakt daar banken van. Ze giet het uit over papier en laat het schilderachtig drogen. Of ze doet het in luchtbevochtigers zodat het flink gaat stinken. Het woord ,,lijkenhuis'' dringt zich onvermijdelijk aan de bezoeker op; men voelt zich eventjes onwel en went er dan wel aan. Maar de Foetus in een betonblok vergeet hij niet zo gauw.

Het beeld dat blijft hangen is een fijne haarfluim op het hoofdje. Alsof er nog zoveel leven in het wezentje zit dat het op een dag de wanden van cement en dodenwater weg zal drukken.

T/m 15 aug in het Museum für Moderne Kunst, Domstr. 10, Frankfurt/M. Di, do-zo 10-17u, wo 10-20u. Inl: 0049-6921230447 of www.mmk-frankfurt.de

En verder

Horváth-Tage, met voorstellingen, chansons en lezingen van en over de Duitse schrijver, t/m 23 mei in Murnau: 0049-88416141-0; Nederlandse schilderijen en tekeningen uit de 17de eeuw t/m 30 mei in de Kunsthalle, Tübingen: 0049-70719691-0.