Donner: delen cel vrijwillig

Een gedetineerde die niet langer een cel met een ander wil delen, kan tijdelijk in een isoleercel worden geplaatst als er geen eenpersoonscel beschikbaar is. Minister Donner (Justitie, CDA) antwoordde dat gisteren op mondelinge vragen van het Tweede-Kamerlid Vos (GroenLinks). Donner zei dat er in zo'n geval naar wordt gestreefd de gedetineerde zo snel mogelijk weer alléén in een cel onder te brengen.

Vos had de vragen gesteld naar aanleiding van een aantal zaken waarbij gedetineerden zouden zijn gedwongen een cel te delen, of daartoe met voordeeltjes zouden zijn verleid. Vakbonden, commissies van toezicht en gedetineerden doen daarover herhaaldelijk hun beklag, aldus Vos. Maar Donner betwistte dat hierdoor onrust is ontstaan. Volgens de minister is slechts één zaak aanhangig gemaakt. Dat gebeurde door een gevangene die in een isoleercel werd gezet omdat hij zijn cel niet wilde delen. Die zaak is vorige week in der minne geschikt, vlak voordat een kort geding zou dienen.

Dwang om twee in één cel te krijgen mag niet, zei Donner. ,,Iemand in een isoleercel stoppen om vrijwilligheid af te dwingen is niet de juiste uitleg van vrijwilligheid'', aldus de bewindsman. Verleiding met voordeeltjes mag wel, oordeelt Donner. Het doen van aanlokkelijke aanbiedingen, zoals vijf euro per week voor een televisie, vindt Donner ,,niet fundamenteel in strijd met het begrip vrijwilligheid''.