Brief over herbenoeming Sorgdrager

Staatssecretaris Van der Laan (Cultuur, D66) heeft in een brief aan de Tweede Kamer toegegeven dat de manier waarop ze haar partijgenoot Sorgdrager tot voorzitter van de Raad voor Cultuur heeft herbenoemd ,,geen schoonheidsprijs verdient''. Van der Laan had eind vorig jaar Sorgdrager herbenoemd, zonder bekend te maken dat er een vacature was voor het voorzitterschap van de Raad voor Cultuur. Dat was tegen de wil van een adviescommissie en meerdere Kamerfracties verdachten haar van ,,achterkamertjespolitiek''. Overigens spreekt uit de jongste brief een verschuiving van haar argumentatie om Sorgdrager te herbenoemen. Eerder was Sorgdragers aanblijven volgens van der Laan onontbeerlijk in verband met het opstellen van de – inmiddels verschenen – Cultuurnota. Nu is dit noodzakelijk in verband met de herstructurering van de Raad voor Cultuur op 1 januari 2005. De adviescommissie had aanbevolen dat Sorgdrager na de voltooiing van de Cultuurnota alsnog zou opstappen.