Auto-ongeluk

Kiss of Life, het debuut van de jonge Engelse regisseur Emily Young, ging vorig jaar in première op het filmfestival van Cannes. De film begint met beelden van een vrouw die het niet aan lijkt te kunnen om haar zoon en dochter ontbijt te geven en naar school te brengen. Een vader wordt node gemist. Die blijkt niet dood te zijn, maar zich te bevinden in een niet nader geïdentificeerd Oost-Europees land, waar hij - waarschijnlijk - hulpverlener is. De vrouw wil dat hij nu eindelijk thuis komt, en, ook al is dat erg moeilijk, hij gaat op weg. Kiss of Life heeft een interessant uitgangspunt. Young durft de ellende van een land in of na een oorlog - volgens de persmap werd gefilmd in Bosnië - zomaar tegenover een saai maar ongebrekkig leven in Londen te zetten. Ook durft ze af te zien van een geoliede plot. Maar veel meer dan durf is er niet. Veel scènes die in theorie goed waren, komen niet tot leven. De film ploetert meer dan hij boeit, ook al gebeurt er ook nog een auto-ongeluk, en waart er een geest rond.

De man wordt gespeeld door een ongeschoren Peter Mullan, regisseur van The Magdalene Sisters en acteur in onder veel meer My Name is Joe. Hij weet zijn scènes nog een beetje te laten sprankelen. De Litouwse actrice Ingeborga Dapnukaite, onder meer hoofdrolspeelster in Nikita Mikhalkovs Burned by the Sun, lukt dat minder. Zij geeft het loodzware verhaal geen enkele lucht. Eigenlijk zou de Engelse actrice Katrin Cartlidge de hoofdrol spelen, maar zij overleed twee weken voor het begin van de opnames.

Kiss of Life. Regie: Emily Young. Met: Peter Mullan, Ingeborga Dapkunaite, David Warner, Millie Findlay, James E. Martin. In: 7 bioscopen.