`Atlete White voor twee jaar geschorst'

De Amerikaanse tweevoudige wereldkampioene sprint Kelly White gaat akkoord met een schorsing van twee jaar. Ze zal als gevolg daarvan in augustus niet deelnemen aan de Olympische Spelen in Athene.

Dat meldt de Amerikaanse krant San Jose Mercury News vandaag over White. Zij won in augustus in Parijs de wereldtitels op de 100 en de 200 meter. Nog tijdens dat toernooi in het Stade de France onthulde de Franse sportkrant L'Equipe dat bij een dopingcontrole na de 100 meter tijdens de WK sporen van het stimulerende middel modafinil in de urine van White waren gevonden. Tijdens een druk bezochte persconferentie in de catacomben van het stadion liet White weten dat ze zich van geen kwaad bewust was: modafinil zat in een medicijn dat ze gebruikte tegen narcolepsie (slaapzucht).

De schorsing van de 27-jarige White zou volgens de San Jose Mercury News later vandaag bekendgemaakt worden door het Amerikaanse antidopingagentschap (USADA). De manager van de atlete was gisteren nog niet op de hoogte van de schorsing van zijn cliënte.

Modafinil wordt gerekend tot de lichtere stimulerende middelen. Een atleet die op het gebruik van modafinil wordt betrapt, wordt gediskwalificeerd, maar krijgt doorgaans geen schorsing. Anti-dopingofficials zouden White onder meer hebben geconfronteerd met schema's voor het gebruik van verboden prestatiebevorderende middelen. Dat zou White er mede toe hebben gebracht om de schorsing van twee jaar te accepteren.

White trad in Parijs uit de schaduw van olympisch sprintkampioene Marion Jones. Die was tijdens het toernooi alleen actief als tv-commentator en als toeschouwer van haar partner, wereldrecordhouder op de 100 meter Tim Montgomery. Jones was bevallen van een zoon en had een pauze ingelast, met het voornemen om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen van dit jaar in Athene. Maar intussen raakte Jones verwikkeld in de dopingaffaire rond het spierversterkende middel THG. Zij wordt niet verdacht van het gebruik van het middel, maar ze is er wel mee in verband gebracht. Jones en haar echtgenoot zijn klanten van het Californische bedrijf Balco, dat de designdrug aan meer sporters zou hebben geleverd. De Britse Europees kampioen sprint Dwain Chambers werd vorig jaar vlak voor de WK betrapt op het gebruik van THG: hij werd voor twee jaar geschorst en mag nooit meer aan de Olympische Spelen meedoen. Tegen Balco loopt nog een justitieel onderzoek. Ook de coach van White en Chambers, de Oekraïener Remi Korchemny, wordt ervan verdacht dope te hebben verstrekt aan zijn sporters.

Jones dreigde eerder deze week met een rechtszaak als zij niet mee mag doen aan de Olympische Spelen. ,,Als ik het olympische team haal en ik word alsnog geschorst om iets dat gesuggereerd wordt, dan span ik een rechtszaak aan.''