Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Zoektocht naar twee daders aanslag

De Amsterdamse politie is op zoek naar twee mogelijke daders van de moord op Willem Endstra, gisteren aan de Apollolaan in Amsterdam.

Endstra werd bij het verlaten van zijn kantoor op straat door meerdere kogels gedood. Zijn metgezel David Denneboom, zoon van een andere vastgoedhandelaar, raakte lichtgewond. De twee mannen renden vlak na de schietpartij weg.

Volgens de politie zou het gaan om twee mannen met een lichtgetinte huidskleur. Een van de twee had een rood vest aan en droeg een rugzak.

Volgens getuigen zaten de twee mannen voor de aanslag enige tijd op een bankje voor het kantoor van de vastgoedhandelaar. De politie heeft de lichtgewonde Denneboom ook even als verdachte aangemerkt en hem verhoord. Daarbij is vastgesteld dat hij niets met de aanslag te maken heeft.

De politie is gisteren de hele dag bezig geweest met het onderzoek op de plaats waar Endstra en zijn metgezel werden neergeschoten. Daarbij werden twee BMW's in beslag genomen. Ook heeft de politie de administratie uit het kantoor van Endstra's bedrijf Convoy Vastgoed meegenomen. De rechercheurs droegen dozen met papieren en enkele computers uit het pand.

Het huis van de vastgoedhandelaar aan de Diepenbrockstraat werd eveneens door de politie onderzocht. Daarnaast werden de daar aanwezige auto's, waaronder een zilverkleurige Jaguar van Endstra's vrouw, onderzocht.

Volgens het openbaar ministerie is de administratie van Endstra in beslag genomen in verband met het onderzoek naar de daders en het achterhalen van de contacten die Endstra had. Tegen Endstra liep al enige tijd een strafrechtelijk onderzoek. Dat heeft justitie nu stopgezet.

De rechtbank in Amsterdam oordeelde vorige week nog dat het OM te weinig bewijs had in een onderzoek waarin Endstra verdacht werd van witwassen. De vastgoedhandelaar mocht hier van de rechter niet voor vervolgd worden. Het OM had tegen die beslissing hoger beroep aangetekend.