Van den Brink directeur Witte de With

Hans Maarten van den Brink is sinds gisteren de nieuwe algemeen directeur van het Rotterdamse kunstcentrum Witte de With. De huidige directeur, Catherine David, wordt hoofdconservator.

Bij Witte de With bestonden al langer problemen tussen de staf en de directie. In september 2003 werd Jacqueline Gerritsma van het adviesbureau Andersson Elffers Felix (AEF) als interim-manager aangesteld om de crisis tussen David en haar personeel op te lossen.

Volgens Piet Barendse, bestuurslid van Witte de With, heeft David zelf verzocht om een nieuwe directiestructuur. Als hoofdcurator zal zij zich meer kunnen richten op de inhoudelijke kant van haar werk. Barendse ontkent dat David onder curatele is gesteld. ,,Dat is niet aan de orde.'' Hij wijt de problemen aan het systeem van wisselende directeuren dat Witte de With hanteert. ,,Dat stelt specifieke eisen aan de staf.'' Volgens Barendse hadden de problemen vooral te maken met de uitvoerbaarheid van Davids ideeën. ,,Hoe presenteer je een internationaal programma in een Rotterdamse context, dat was de vraag waar het om draaide.''

Het bestuur had al in februari plannen om Van den Brink aan te stellen. Dat met de benoeming gewacht is, heeft te maken met de vierjaarlijkse cyclus van het kunstenplan. Onlangs werd bekend dat Witte de With ook de komende vier jaar kan rekenen op ruim 550 duizend euro subsidie van het rijk en de gemeente Rotterdam. Wel waren zowel de Raad voor Cultuur als de Rotterdamse Kunststichting in hun adviezen opvallend kritisch over het beleid van het in 1990 opgerichte kunstcentrum. In zijn Cultuurplanadvies 2005-2008 noemde de Rotterdamse Kunststichting de tentoonstellingen van David ontoegankelijk. De Raad voor Cultuur schreef in zijn Advies Cultuurnota 2005-2008 over Witte de With: ,,Context wordt boven de kunst gesteld, theorie boven de praktijk.'' Desondanks adviseerde de Raad om de subsidie van ruim 250.000 euro toe te kennen.

Hans Maarten van den Brink (1956) was vanaf 1981 werkzaam als kunstredacteur bij NRC Handelsblad, en diende als correspondent voor deze krant in Washington en Madrid. Van 1995 tot 2001 was hij directeur van de VPRO-televisie. Hij schreef drie romans en vier non-fictieboeken. Van den Brink zal voor drie dagen per week worden aangesteld bij Witte de With. Zijn contract loopt tot eind 2005. Van den Brink krijgt als directeur de eindverantwoordelijkheid, zowel zakelijk als artistiek. Wel zal het tentoonstellingsprogramma van Catherine David voorlopig voortgezet worden. Het contract van David loopt eind dit jaar af. Het is nog niet bekend of dit verlengd zal worden.