Petacchi laat zich verrassen door Rodriguez

De Amerikaan Fred Rodriguez heeft topsprinter Alessandro Petacchi gisteren in de negende etappe van de Ronde van Italië een verrassende en harde nederlaag toegebracht. De Italiaan Damiano Cunego start morgen opnieuw in de roze leiderstrui.

In de finishplaats Carovigno, in het zuiden van Italië, moesten nog een paar rondjes worden gereden. De renners van Fassa Bortolo deden voorbeeldig werk voor hun kopman Petacchi. In de slotkilometers hielden ze het tempo hoog en voor renners uit andere ploegen was het onmogelijk om zich tussen de Fassa's te wringen. In de best denkbare positie werd Petacchi naar de eindstreep gebracht en niets leek hem meer van zijn vijfde overwinning in deze Giro af te kunnen houden. Maar toen Rodriguez de sprint aanging, slaagde de verraste Petacchi er niet meer in om de aanval van de Amerikaan tijdig te beantwoorden. Op de streep had Rodriguez, in dienst van de Italiaanse ploeg Acqua e Sapone, een wiel voorsprong op de Italiaanse favoriet. Rodriguez had het aankomstparkoers met een licht knikje vlak voor de streep beter ingeschat en profiteerde van de misrekening van de `koning van de sprint'.

Rodriguez, geboren in Bogota, was al eens eerder in de buurt van een grote zege. In 2002, destijds in dienst van Domo Farm Frites, moest hij het op de Italiaanse wegen afleggen tegen Mario Cipollini in de wereldbekerklassieker Milaan-Sanremo. Ook in Gent-Wevelgem kon hij dat jaar Cipollini net niet aan. ,,Ik ben geen sprinter van de lange adem'', zei hij gisteren na zijn verrassende zege. ,,Ik ben meer een type als Rob McEwen.'' Dat was de andere renner die Petacchi tot nog toe in de Giro een nederlaag toebracht. Petacchi had aan zijn wiel McEwen kleven, maar het gevaar kwam dit keer uit een onverwachte hoek.

De Italiaan gaf toe een fout te hebben gemaakt. ,,Ik versnelde te vroeg, kwam vol in de wind te zitten. Ik kwam enkele meters tekort om Rodriguez nog te pakken.''

De negende rit, een korte over 142 kilometer van Policoro naar Carovigno, werd 30 kilometer voor het einde opgeschrikt door een flinke valpartij in het peloton. Voornaamste slachtoffer was Freddy Gonzalez, die in een ambulance werd afgevoerd maar geen zware verwondingen opliep.

Het peloton sloeg door het incident wel in enkele groepen uiteen. Olaf Pollack, al vier keer tweede in de Giro, was ook bij de val betrokken en kwam op achterstand binnen.

De zege van de 30-jarige Rodriguez was de eerste Amerikaanse in de Giro sinds zestien jaar. In 1988 was Andrew Hampsten succesvol. Dat jaar won Hampsten ook de Giro, Erik Breukink werd tweede.

Vandaag is een rustdag. De renners zijn gisteravond naar Pescara gevlogen, aan de Adriatische kust, waar de ronde morgen met een rit van Porto Sant'Elpido naar Ascoli Piceno wordt hervat.

De Russische wielrenner Dmitri Kozontsjoek heeft gisteren de tweede etappe van Olympia's Tour op zijn naam geschreven. De renner was aan het einde van de rit tussen Den Bosch en Wateringen, over 159 kilometer, de snelste spurter van een kopgroepje van vier. Als tweede eindigde de Sloveen Aldo Ino Ilesic. Roy Curvers was op de derde plaats de beste Nederlander. Het peloton arriveerde drie seconden later.

Thomas Dekker blijft leider in het algemeen klassement. Hij heeft nog steeds vier seconden voorsprong op Peter Mazur, een Canadees met Poolse ouders. Kozontsjoek steeg naar de vijfde plaats op zeven seconden.