Overtreder treinverbod weer voor de rechter

Tegen een 42-jarige inwoner van Sneek is vanmorgen voor de rechtbank in Leeuwarden twee weken gevangenisstraf geëist wegens opzettelijke overtreding van een treinverbod. De man werd op 18 april jl. op het station van Leeuwarden aangehouden, omdat hij ondanks een eerder gekregen treinverbod tóch zonder kaartje in de trein was gestapt. Het openbaar ministerie beschouwt het overtreden van het treinverbod als een misdrijf.

De verdachte kreeg het treinverbod (van drie maanden) opgelegd, omdat hij sinds 2001 meer dan 25 keer was betrapt op zwartrijden op spoorlijnen in Friesland. Het is voor het eerst dat iemand zich voor de meervoudige strafkamer moet verantwoorden voor het negeren van een treinverbod. Volgens officier van justitie F. Janssens is de verdachte een van de ,,zeer vele zwartrijders'' in het noorden, die vervoersbedrijf NoordNed en de Nederlandse Spoorwegen economische schade berokkenen. Bovendien is de ,,emotionele schade'' bij spoorwegpersoneel groot, zei hij. ,,Zestig procent van reizigers zonder kaartje is fysiek of verbaal agressief tegen controleurs.'' Volgens hem verstoort veelvuldig zwartrijden de rust, veiligheid en orde in de trein.

Advocaat B. Canoy voerde aan dat zijn cliënt niet agressief was geweest. Bovendien betwist hij dat ,,je een treinverbod op grond van bestaande wetgeving kan opleggen''. Hij noemde het verbod ,,onzinnig''. ,,Zwartrijden leidt niet automatisch tot verstoring van de rust in een treinwagon. Bovendien is het op basis van bestaande wetgeving al verboden zonder kaartje te reizen.'' De rechtbank doet 1 juni uitspraak.