Noodtoestand in regio Nigeria na bloedbad

De Nigeriaanse president Olusegun Obasanjo heeft vanochtend de noodtoestand uitgeroepen in Centraal-Nigeria. De maatregel volgt op een bloedbad onder moslims en christenen in de stad Yelwa, twee weken geleden. De moord op honderden moslims leidden weer tot vergeldingsacties in andere steden.

,,Wij moeten serieuze maatregelen nemen om de wederzijdse genocide een halt toe te roepen'', zo zei Obasanjo. Hij heeft de gouverneur van Centraal-Nigeria op non-actief gesteld omdat deze ,,zwak en incompetent'' zou zijn. Moslims beschuldigen de gouverneur ervan ,,niet-autochtonen'' [moslims, red.] te hebben bevolen de staat te verlaten. De gouverneur wordt vervangen door een gepensioneerde generaal, die in de tijd van het militair bestuur het leger leidde.

Wat de noodtoestand verder inhoudt, was vanochtend nog onduidelijk.

Volgens de president heeft de regering van de deelstaat de afgelopen jaren niets gedaan om de animositeit tussen verschillende stammen, gevoed door ruzie over land en vee, te sussen. Etnisch-religieus geweld heeft sinds 1999, toen Obasanjo aantrad, al meer dan 10.000 slachtoffers gevergd in Nigeria. De president veroordeelde het geweld tot dusver altijd, maar de afgelopen jaren heeft de federale regering weinig gedaan om af te rekenen met etnisch-religieuze conflicten, behalve dat regelmatig grof geweld werd gebruikt. Het is de eerste keer dat Obasanjo de noodtoestand uitroept. Nigeria heeft naar schatting 130 miljoen inwoners, die verdeeld zijn in christenen en moslims.