Nieuwe inzet leger in Afghanistan

Nederland is bereid opnieuw militairen te sturen naar Afghanistan. Dit heeft minister Kamp (Defensie) gisteren gezegd in Brussel na afloop van een bijeenkomst met zijn collega's van de landen van de Europese Unie.

Het gaat dit keer om een groep van maximaal 100 militairen die in de noordelijke provincie Baghlan een zogeheten Provincial Reconstruction Team moeten vormen. Over de vorming van deze teams waren al eerder binnen de NAVO afspraken gemaakt. Ze hebben ten doel ook in gebieden buiten de hoofdstad Kabul, waar al de internationale vredesmacht ISAF is gestationeerd, de veiligheid en stabiliteit te bevorderen. In totaal moeten er 18 tot 20 van deze eenheden in Afghanistan komen.

Volgens minister Kamp zal Nederland niet meer dan één provinciaal team bemannen. Er wordt nauw samengewerkt met de Duitsers. Eerder werkten de Nederland en Duitsland ook al samen in Afghanistan.

Minister Kamp zal binnen enkele weken een concreet voorstel aan de ministerraad doen. In Brussel zei hij gisteren dat het bij deze nieuwe missie om ,,hanteerbare risico's'' gaat. Ook heeft Nederland voldoende militairen beschikbaar. Kamp wees erop dat de aanwezigheid van Nederland in Bosnië wordt teruggebracht, terwijl de troepenmacht in Afghanistan ook al is gereduceerd van 600 naar 175 militairen. Van hen behoren er 147 tot het detachement dat met zes Apache-gevechtshelikopters rondom de hoofdstad Kabul opereert.