Moord Djindjic in Servië hét thema van campagnes

Na de aanslag op de zus van de vorig jaar vermoorde Servische premier Zoran Djindjic is die moord in de aanloop tot de Servische presidentsverkiezingen van juni campagnethema nummer één geworden.

Vooral de Democratische Partij van Servië (DSS) van premier Vojislav Koštunica heeft de aanslag aangegrepen voor een frontale aanval op haar grootste vijand, de Democratische Partij (DS) van wijlen Djindjic, zijn opvolger Zoran ˇZivkovic en de huidige leider Boris Tadic, kanshebber bij de presidentsverkiezingen van juni. De DSS kreeg een argument voor de aanval op de DS door een uitlating van Djindjic' moeder Mila. Zij zei na de aanslag op haar dochter in het blad Blic dat ze hoge medewerkers van haar zoon, onder wie een minister, verantwoordelijk achtte voor de moord. De minister zou haar hebben verteld dat zijn mannen de moord hadden gepleegd.

Dat was koren op de molen van de DSS, die gisteren oud-leiders van de DS rechtstreeks beschuldigde van de moord op de premier. In een verklaring eiste de DSS van ˇZivkovic en Tadic dat zij zich distantiëren van de moordenaars van Djindjic door openlijk te vertellen wie de opdracht voor de moord heeft gegeven. ,,Ze moeten zeggen wie de leider van hun partij heeft vermoord. Als ze dat niet doen, doen wij het, aldus de DSS-verklaring. Een aantal maffialeiders staat terecht voor de moord op Djindjic, maar de opdracht tot de moord kwam volgens de DSS van politici ,,die een pact met de maffia hadden gesloten''. ,,Ze wisten wie in Servië hebben geplunderd en gemoord en ze bleven zwijgen omdat ze daar belang bij hadden of omdat ze bang waren. Ze bleven zwijgen toen de premier werd vermoord. Ze wisten wie het besluit tot de moord heeft genomen en ze wisten wie hem heeft vermoord.''

In de verklaring worden geen namen genoemd, maar iedereen in Servië weet wie zijn bedoeld: Cedomir Jovanovic, de vroegere tweede man van de DS, en Vladimir Popovic, toen de `mediapaus' van de Servische regering. Jovanovic verloor later een machtsstrijd met Tadic; Popovic werd weggezuiverd.

Mila Djindjic heeft overigens gisteren afstand genomen van de aan haar toegeschreven verklaring in het blad Blic. Ze veroordeelde het ,,circus rond de dood van mijn zoon''. Blic houdt vol dat ze de opmerkingen wel degelijk heeft gemaakt.