Lubbers beticht van seksuele intimidatie

Een medewerkster van de UNHCR in Genève, de vluchtelingenorganisatie van de VN, heeft haar hoogste baas Ruud Lubbers aangeklaagd wegens seksuele intimidatie. Dat meldt de Amerikaanse krant New York Times vandaag. In reactie op het bericht heeft Hoge Commissaris Lubbers vandaag een korte verklaring afgelegd, waarin hij bevestigt dat de klacht wordt onderzocht. Lubbers ontkent in dezelfde verklaring dat zijn gedrag ongepast is geweest (,,There was no improper behaviour on my part'').

De klacht betreft een bijeenkomst in het kantoor van Lubbers op 18 december 2003. Volgens Lubbers waren bij deze bijeenkomst ook vijf andere stafleden aanwezig. De UNHCR wil alleen bevestigen dat de zaak wordt onderzocht door de UN Office of Internal Oversight Services. Twee onderzoekers zouden van Wenen naar Genève zijn gestuurd om alle betrokkenen te ondervragen.

Volgens de New York Times is de klacht ingediend door een Amerikaanse vrouw van in de veertig, die al twintig jaar voor de vluchtelingenorganisatie werkt. Het incident zou hebben plaatsgevonden toen de vrouw, samen met de mannelijke stafleden, het kantoor van Lubbers verliet. Volgens de krant, die zich baseert op anonieme betrokkenen, was de vrouw `shocked and horrified' door het gebeurde. Wat Lubbers precies heeft gedaan, meldt de krant niet. De vrouw, volgens collega's werkzaam op de afdeling human resources, bevestigde tegenover de New York Times haar aangifte, maar wil er verder niet over spreken zolang het onderzoek loopt. De klacht werd volgens de krant op 5 mei ingediend, volgens Lubbers op 27 april.

Oud-premier Lubbers (65) verliet de Nederlandse politiek in 1994. In 2000 werd hij benoemd tot baas van de UNHCR, vorig jaar werd zijn driejaarlijkse termijn verlengd tot 31 december 2005.